GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
19 Mart 2021 Cuma 11:43

İzmir için kırmızı alarm… 3. pikin kapısındayız!

Üç haftada pozitif vakaların yüzde 84 oranında arttığına dikkat çeken Başkan Dr. Lütfi Çamlı, "Poliklinik ve yatışlarda belirgin bir artış var ancak hastaneler şu anda karşılayabilir durumda. Vaka artışları aynı hızla devam ederse, hastanelerde kasım ayında yaşadığımız olumsuzlukları tekrar yaşayabiliriz. 3. pikin kapısındayız." uyarısında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Korona salgını sürecinde 1 Mart'ta başlayan yeni normalleşmenin ardından Türkiye'de pozitif vaka artışlarının yüzde 84'e çıkması, uzmanları da korkuttu. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, günlük pozitif vaka sayısının 20 bini geçmesini "Büyük bir tehlike" olarak nitelendirdi. Hastanelerde poliklinik başvuruları ve yatışların arttığını, sağlık kurumlarının şimdilik sorunsuz bir şekilde bu başvuru ve yatışlara cevap verebildiğini belirten Başkan Çamlı, "Eğer vaka artışı, aynı hızda devam ederse, hastanelerimizde, kasım ayında yaşadığımız olumsuzlukları tekrar yaşayabiliriz" dedi.

AYNI HIZLA DEVAM EDERSE, DAHA ÖNCE YAŞADIĞIMIZ SIKINTILI GÜNLERE DÖNEBİLİRİZ
Bakanlığın açıkladığı Covid 19 rakamlarının, tehlikenin büyüdüğüne işaret ettiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Evet; 3. pikin kapısındayız. 24 Ocak'ta 5 binlere kadar düşmüş pozitif vaka sayısının iki ayda 4 katına çıkması düşündürücüdür" dedi ve ekledi:

"Bu yükselişte, mutasyona uğramış varyant virüslerin etkisinin olabileceği konuşuluyor. Bu konuda elimizde net veriler yok. Oranlar, mutasyona uğramış varyant virüslerle ilgili yapılmış çalışmalar açıkça anlatılmıyor. Dolayısıyla artışı, resmi rakamlardan görebiliyoruz. Üç haftada yüzde yüzde 84'lük artış var. Bu, hayra yorumlanacak bir şey değil. Hastanelerimize poliklinik başvuruları arttı, yatışlar çoğaldı. Fakat hastaneler, bugün itibariyle tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyor. Fakat aynı hızla devam ederse, daha önce yaşadığımız sıkıntılı günlere dönebiliriz. Yatak ve yoğun bakım doluluklarında da artış olabilir. Hafta başında, bu hızlı yükselişi durduracak yeni düzenlemeler bekliyorduk fakat mevcut uygulamanın bir süre daha sürdürülmesi kararı alındı."

SOKAKLARDAKİ GÖRÜNTÜLER KAYGI VERİCİ
İzmir'in tablosunu da değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İzmir'de vakalar, yüz binde 78'e yükseldi. Bu korkunç bir şey. Bunun en büyük sebebi, kapalı ortamlardaki yoğun buluşmalar ve kalabalıkların olduğu öngörülüyor. Sokaklarda gördüğümüz görüntüler, gerçekten kaygı verici. Yönetenlerin, vatandaşların rehavete kapılmasına yol açacak açıklamalardan uzak durması lazım. Aşı konusunda da gerilerde kaldık. Aşı olsak bile, kurallara katı biçimde uymamız gerekiyor. Aşılamada henüz ikinci aşamaya geçilemedi. Aşı sayısındaki durum nedir, açıklanmıyor. Yeni aşı geldi mi, bilinmiyor. Ne kadar doz aşımız var, ne kadar geldi, bilmek istiyoruz. Tüm kararlarda temel ilke şu olmalı: Kararlar; verilenin bilimsel analizi sonrası, toplum sağlığı öncelenerek alınmalı."