GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Haziran 2018 Pazartesi 15:02

İzmir için analiz: 24 Haziran, 2019'un habercisi mi?

Genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İzmir’in 30 ilçesinde oluşan tabloda yer yer ilginçliklere rastlandı. Geçtiğimiz yıl yapılan referandum, ilçelerdeki yerel yönetim hakimiyeti gibi faktörler bakıldığında bazı yerlerde zıtlık oluştu. Gözler şimdiden 2019’da yapılacak yerel seçimlere çevrildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de milyonlarca vatandaş 24 Haziran’da sandık başına giderek 27. Dönem milletvekillerini ve cumhurbaşkanını seçti.

Cumhur İttifakı’nın Adayı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.5 oy alarak yeniden iktidarını korudu. Ayrıca 16 Nisan 2017’de gerçekleşen referandumun kabul edilmesinden dolayı Erdoğan yeni dönemde başkan olarak görev yapacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise yüzde 30.7’lik bir oy aldı fakat seçimi 8 Temmuz’daki ikinci etaba taşıyamadı.  Genel seçimlere ait sonuçlar dikkate alındığında AK Parti açısından bir memnuniyetsizlik oluştuğu gözlendi.  İktidar partisi yeni dönemde 600 milletvekiliyle faaliyet gösterecek parlamento için ancak 295’i bularak çoğunluğu kaybetti.

Tarihi sandık mesaisinin İzmir’e yansımaları da bir hayli ilginç oldu. CHP’nin Türkiye’deki en güçlü olduğu illerin başında gelen İzmir’in 30 ilçesinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için farklı tablolar göze çarptı.

YENİ VEKİLLERİ YENİ PARTİ KAPTI, DİĞERLERİ MEVCUDU KORUDU
Önceki seçimde çıkarılan milletvekili sayıları dikkate alındığında CHP (14), AK Parti (8), MHP (2), HDP (2) mevcut konumlarını korudu. Yeni sistemde artan milletvekili sayısından ötürü İzmir artık 28 vekiller Ankara’da temsil edilecek. Yeni gelen 2 vekili de siyaset sahnesine yeni katılan İYİ Parti kazandı.  

2019 İÇİN PARTİLERE ALARM!
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakıldığında ise; Muharrem İnce 30 ilçenin 27 tanesinde önde çıktı ve kent genelinde toplam yüzde 54 oy aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Kemalpaşa, Bayındır ve Kiraz seçimi önde tamamladı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen referandumda 30 ilçede ‘hayır’ oylarının önde çıktığı dikkate alındığında ortaya çıkan tablo ilginç olarak karşılandı. Referandumda yeni sisteme ‘hayır’ diyen ve yerel yönetimlerde AK Parti’nin iktidar olduğu Kiraz ve Kemalpaşa’da hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de parti önde çıktı.

Ayrıca CHP’li belediye tarafından yönetilen Bayındır’da da hem Erdoğan hem AK Parti ipi göğüsledi. AK Partili Torbalı ve Ödemiş’te milletvekilliği seçimlerinde herhangi bir zıt durum yaşanmazken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı İnce daha çok oy aldı.

CHP’nin iktidar olduğu Tire’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İnce önde çıkarken milletvekilliği seçimlerinde AK Parti lider oldu. AK Partili Menderes ve Selçuk’ta da her iki seçimde de CHP ve İnce önde çıktı.

Kentin kuzey ucunda yer alan ve MHP’nin iktidar olduğu tek ilçe olan Aliağa’da ilginç bir tablo oluştu. Aliağa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 49.2’lik oy alan İnce birinci sırada yer aldı. Genel seçimlerde sırasıyla; CHP yüzde 35, AK Parti yüzde 28, HDP yüzde 13.8, İYİ Parti yüzde 11.3 ve ilçede iktidar konumunda olan MHP yüzde 10.4 oy aldı.

AK Parti’nin iktidar olduğu Kınık’ta, CHP’nin Adayı Muharrem İnce yüzde 49.3’lük bir oy aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yüzde 37.7’lik bir oranla ikinci sıraya konumlandı. Milletvekilliği seçimleri özelinde ise CHP yüzde 38.7 ile zirveye kuruldu. AK Parti de yüzde 34.1’lik oranla ikinci sırada yer aldı.  

Bazı ilçelerde yerel iktidarla farklılıklar görülen tablonun 2019’da gerçekleşecek yerel seçimlere katılacak siyasi partiler açısından uyarı niteliği taşıması bekleniyor.