GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
1 Şubat 2024 Perşembe 10:15

İzmir’e yeni zehir madeni!

Bergama Madra Dağı eteklerindeki 535 hektarlık maden sahası ihalesini altın şirketi TÜRMAD Madencilik kazanırken şirketin Madra Dağı’nın Balıkesir tarafında da hali hazırda altın madeni bulunuyor. Bölgede siyanür kullanılarak altın madeni işletmesi açılması tehlikesi var.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ülke genelindeki 316 sahayı daha ihaleye çıkacağını duyurmuş ve İzmir’de 2 saha daha ihaleye çıktı. 

Bergama’da 535 hektarlık alan ile Ödemiş’te ise 66 hektarlık alan da Bakanlık tarafından maden şirketlerinin önüne çıkarıldı. Yapılan ihaleler sonuçlandı. 

Bergama’da 535 hektarlık alanın ihalesini TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi aldı. TÜMAD bu bölge için 1 milyon 750 bin TL ödeme yapacak.

Ödemiş’teki 66 hektarlık alanın ihalesini ise 3 şirket aldı. Şahil Madencilik, Kent Marble Madencilik ve Besa Kum Madencilik Şirketi alanda ayrı ayrı ocak açabilecek. Şirketler toplamda 6,6 milyon TL ödeme yapacak. 

YENİ ALTIN MADENİ YOLDA
İhale ile birlikte hali hazırda Koza Altın Şirketi tarafından çıkarılan bir altın madeninin bulunduğu alanda yeni bir altın madeninin daha açılmasının önü açıldı.  Söz konusu alanda 4’üncü grup maden aranacak ve bu madenlerin arasında kurşun, altın, gümüş ve kobalt gibi ağır madenler için ocak açılabilir. 

SİYANÜR TEHDİDİ
Öte yandan şirketin Çanakkale’nin Lâpseki ve Balıkesir İvrindi ilçelerinde altın ve gümüş madeni bulunuyor. Bölgede siyanürle altın arayan şirketin maden açma girişimleri halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı. 

TÜMAD Madencilik Şirketi ise NUROL Holding Grubu bünyesinde yer alıyor. TÜMAD’ın maden sahası ise Bergama’nın bir dağ köyü olan ise Çobanlar Köyü’nü de içine alıyor. Madra Dağı eteklerinde kalan köyün ana geçim kaynağı ise hayvancılık. Şirketin Balıkesir İvrindeki madeni ise Madra Dağı’nın Balıkesir bölgesinde yer alıyor.

Şirketin yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurarak çevresel etki değerlendirme sürecini başlatması planlanıyor. 

(Fotoğraflar Oben Ulu)