GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Haziran 2023 Cumartesi 10:46

İzmir'e bir altın madeni daha!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri’nin İzmir’in kuzeyinde açmayı planladığı 3’üncü altın madeni ile ilgili ÇED süreci başlattığını duyurdu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Darbe girişimi sonrası TMSF tarafından el konularak kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri Şirketi, İzmir’deki madenlerine bir yenisini daha eklemek için harekete geçti.

Şirket, Dikili’nin Gökçeağıl Mahallesi sınırlarında 12,28 hektarlık alanda ‘Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi’ projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuracak.

Bakanlığın ÇED sürecini başlattığı ocak alanı İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘ormanlık’ alanda yer alıyor. Proje alanında yakınlarında zeytinlikler de yer alırken en yakın konuta olan uzaklığı ise 460 metreye kadar düşecek. Bu ocak alanı Çukuralan’daki altın madenine de 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Şirket bu proje için 2 milyon 775 bin TL bütçe ayırırken ocak alanının ömrünün 3 yıl olarak belirlenmesi de dikkat çekti. 3 yıllık çalışma sürecinde 337 bin 500 ton cevher elde edilmesi bekleniyor.  Bu alandan çıkarılan cevher Ovacık Altın Madeni’nde işlenmesi bekleniyor. Ocak alanındaki hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacak.

3’ÜNCÜ OLACAK
Koza Altın İşletmeleri’nin projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilirse Ovacık ve Çukuralan’dan sonra bölgedeki 3’üncü altın madeni hayata geçmiş olacak. Ayrıca şirketin yakın zamanda Bergama Kozak Yaylası’ndaki Gelintepe’si için de benzer bir şekilde ÇED süreci başlatması bekleniyor.

MAHKEME KARARLARI DURDURAMADI
Koza Altın’ın taş ocaklarına karşı bölge halkı pek çok kez eylem yapmış, projelerin halkın katılım toplantısını yaptırmamıştı. Yine aynı şekilde Bakanlık tarafından verilen ÇED kararları mahkemeye taşınmıştı. Ancak mahkeme kararlarının ardından yeni başvurularla ocakların önü açılmıştı. Son olarak Koza Altın’ın Çukuralan altın madenine mahkemenin "iptal" kararlarına rağmen 3’üncü kez kapasite artışı  için "ÇED olumlu" kararı verilmişti.