GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Şubat 2023 Pazartesi 16:26

İzmir’den Hatay Valiliği'ne ‘yıkımı durdurun' davası!

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerinin ardından yıkılan Antakya Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde yürütülen enkaz kaldırma çalışmalarında evrakların korunması için özel çalışma yapılması istendi. İzmirli avukat Senih Özay ile Bayraklı depreminden sağ kurtulan Cemile Seçilmiş Korkmaz Hatay Valiliği’ne dava açarak yıkımın yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Hatay-Antakya'da depremde bir kısmı yıkılan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde içinde yapı test raporlarının bulunduğu ve binanın yıkılacağı iddiası gündeme oturdu.

Başlatılan yıkımın bir grup avukat tarafından “delillerin karartılması” gerekçesi ile engellendiği öğrenilirken İzmirli Avukat Senih Özay ile Bayraklı depreminden sağ kurtulan Cemile Seçilmiş Korkmaz, yıkımın durdurulması için Hatay Valiliği’ne dava açtı.

EVRAKLAR ZAYİ OLABİLİR
Dava dilekçesinde “Hatay ili merkez ve çevre ilçelerinde inşa edilen ve 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremle yıkıma uğrayan binalarda yapı müteahhitlerinin ve diğer fenni sorumluların tespit edilebilmesi ve hukuka ve usule uygun olacak şekilde sağlıklı bir suç soruşturması ve kovuşturmasının yapılabilmesi için yıkım kararı verilen tek katlı mezkur yapı içerisinde bulunan evrakın önem arz ettiği, henüz tahliye edilmeden bu yapının yıkımına karar verilmesi neticesinde içerisinde bulunan evrakın zayi olacağı açıkça ortadadır” denildi.

Davacı vekili Avukat Ensar Aktürk'ün açıklaması şu şekilde:

Hatay'da yüzlerce enkaz kaldırılmayı beklerken içinde delil niteliği taşıyan belgelerin bulunduğu Yapı Denetim Şube Müdürlüğü binası için acil yıkım kararı alındı. Oysa şube içerisinde bulunan belki binlerce evrakta depremde yıkılan  binalara ilişkin tespitler bulunmaktaydı. Söz konusu evraklar sayesinde binaların yıkılmasında kusuru olan kişiler tespit edilebilecek aynı şekilde kusuru olmayan kişilerde tespit edilebilecektir. Delil değeri bu denli yüksek evrakların bulunduğu ve tek katlı bir yapı olan şubenin yangından mal kacirircasina yıkılması için karar alınması şüpheleri daha da arttırmıştır. Depremden zarar gören milyonların acısını dindirmeye asla yetmeyecek olsa da varsa sorumluların tespiti için bu evrakların saklanması ve söz konusu yıkım kararının durdurulması elzemdir.