GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Ağustos 2018 Pazartesi 09:02

İzmir’deki şarap tesisinden üretim hamlesi!

Urla’da faaliyet gösteren Bağcılık Şarapçılık Zeytincilik Tarım ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. ilk olarak 20 bin litre olarak belirttiği, daha sonra 30 bin 3 litreye çıkardığı yıllık üretim miktarını arttırmak için yine düğmeye bastı. Firma bundan böyle yıllık 50 bin 426 litre şarap üretecek.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  USCA Bağcılık Şarapçılık Zeytincilik Tarım ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Urla’nın Kuşçular Mahallesi’ndeki üretim tesisinde kapasite artırımı kararı aldı.

Devederesi Mevkii olarak bilinen alanda faaliyet gösteren ve ilk olarak yıllık şarap üretimini 20 bin litre olarak belirten şirket daha sonra yıllık 30 bin 3 litre üretim yaptı. Gelinen noktada ikinci kez kapasite artırım kararı alan firma bundan böyle yıllık 50 bin 426 litre şarap üretecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasının incelendiği ve İzmir Valiliği’ne bağlı olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildiği ilan edildi.

Mevcut faaliyet kapsamında bir mühendis, bir usta, bir işçi, bir idari personel olmak üzere 4 kişinin tek vardiya üzerinden çalışacağı belirtildi.

Projenin tapuda kayıtlı toplam 17 bin 526,25 metrekarelik alanın içerisinde yapılacağı vurgulandı. Faaliyet alanının, Urla İlçe Merkezi’ne kuş uçuşu 4,67 kilometre uzaklıkta olduğu ve en yakın yerleşim merkezi Kuşçular Mahallesi’ne 1,72 kilometre uzaklıkta bulunduğu belirtildi.

274 bin 945 TL’lik bedel belirtilen projeye dair yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: Proje kapsamında yapılacak kapasite artışı mevcut şarap üretim tesisinin bulunduğu alanda yapılacaktır. Daha önceden faaliyet alanı hammaddeye yakın olması ve ulaşım kolaylığı nedeniyle tercih edilmiştir. Kapasite artışı projesi ile de kurulu tesisten faydalanılacağından, proje yerinin ve üretim teknolojisinin alternatifi düşünülmemiştir. Firmaya ait yaklaşık 20 dönüm bağ bulunmakta ve çevre bağlardan da üzüm alınmakta ve kaliteli şarap elde edilmektedir. Tesiste şarap üretiminde Urla bölgesinde yetişen Gabernet, Viognier, Sauvignon, Syrah, Merlot ve Urla karası gibi üzümler kullanılmaktadır.