GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Ocak 2021 Cumartesi 09:36

İzmir'deki marketlerde satışı başlandı: Sakın turşu yapmayın!

Çin'den ithal edilen sarımsakları marketlerde yer almaya başlamasıyla birlikte vatandaşlar, ucuz "Çin sarımsağı"na yöneldi. İzmir'de de büyük süpermarketlerde satışı başlayan Çin sarmısağı ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, ucuz olmasıyla birlikte ürünün çabuk bozulduğunu ve yemeklere aroma vermediğini açıkladı.

Koronavirüs pandemisinde uzmanların bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından sarımsak tavsiyesi üzerine vatandaşlar bol bol sarımsak tüketmeye başladı. Yoğun talep fiyatlarda bir artış yarattı. Son olarak Çin'den ithal edilen sarımsağın, Kastamonu sarımsağından çok daha ucuz fiyatlara marketlerde ve pazarlarda kendine yer bulması vatandaşı şüpheye düşürdü. Kastamonu sarımsağının kilosu 50-60 lira civarında olurken Çin sarımsağının kilosu 32 liraya satılıyor.

Menduha Ceylan'ı haberine göre, Çin ve Kastamonu sarımsağı arasında ciddi farklar mevcut… Sarımsağın dış görünüşünden dahi aradaki farkın görülebileceğini belirten uzmanlar, Çin sarımsağının süt beyaz renginde ve iri tanelerden oluştuğunu söylüyor.

TURŞU TUTMAZ, YEMEKLERE AROMA KATMAZ
Sarımsak satıcıları Çin sarımsağındaki ucuzluğun sebebini ürünün daha dayanıksız ve tatsız olmasına bağlıyor. Bilinene göre Çin sarımsağı ile yapılan turşular tutmuyor, yemekler aroma almıyor. Hatta ve hatta kendisi gibi girdiği ürünün de kısa sürede bozulmasına sebep oluyor. Bu sebeplerden dolayı Türkiye'deki sarımsak üreticileri ve satıcıları vatandaşları ucuza yöneleyim derken pişman olmamaları yönünde uyarıyor.