GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Kasım 2023 Pazartesi 12:33

İzmir’deki kritik kentsel dönüşüm bölgesinde yeni gelişme… 10 yıl sonra tüm yetki belediyede!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Narlıdere’de kentsel dönüşüm yapma yetkisinin belediyeye devredilmesinin ardından 10 yıl sonra yeni bir hamle geldi. Bakanlık inşaat yapma ve yaptırma yetkisini de belediyeye devretti. Buna göre hazine arazileri de dahil olacak biçimde arazilerin devri belediyeye yapılacak. Süreç hakkında konuşan Başkan Engin, “Biz anlaştığımız kişilere daire teslimi yapacağız. Bu bürokratik sorunların çözülmesi çok çok önemli. Biz öngörülerimizi seçimde vatandaşa anlatacağız. Yetki devri olsa bile vatandaş ile uzlaşmadan yapmayacağız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Başkan Engin, ilçedeki kentsel dönüşüm ile ilgili olarak yaşanan yeni gelişmeyi duyurdu. Başkan Engin ayrıca ilçede yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

ANLAŞTIĞIMIZ KİŞİLERE DAİRE TESLİMİ YAPACAĞIZ
Bir dönem daha devam etmesi durumunda kentsel dönüşüm konusuna ağırlık vereceklerini söyleyen Engin, kentsel dönüşüm alanında hazine dahil tüm arazilerin belediyeye devredildiğini belirtti. Engin açıklamasında  “470 dönüm arazide 5 bin konut yapılacak. 4 mahalleyi ilgilendiriyor. Orası 2013'te bakanlık tarafından riskli alan ilan edilmişti. Yaklaşık 10 yıl geçmiş. Biz geldiğimizde plan başlamıştı, bakanlık ile planları bitirdik, uygulama planı başlıyor. Buraya ŞPO ve hak sahiplerinin bazıları dava açtı. Bakanlık bazen TOKİ'ye verir yaptırma yetkisini… Ancak bu sefer inşaat yapma ve yaptırma yetkisini Narlıdere Belediyesi'ne verdi. Geçen perşembe günü yetki yazımız geldi. Hazine dahil tüm araziler belediyeye devredilecek. Anlaştığımız kişilere daire teslimi yapacağız. Bürokratik sorunların çözülmesi çok çok önemli… Seçime kadar bir yeni hamle yapmayacağım. Çünkü yeni yönetimin alması gereken uzlaşma kararları olmalı. Biz öngörülerimizi seçimde vatandaşa anlatacağız. Yetki devri olsa bile vatandaş ile uzlaşmadan yapmayacağız. Muhtarlar, vatandaşların kurduğu dernekler, yeni meclis üyeleri ile oluşturacağımız kurul ile kriterlerimizi belirleyeceğiz. Planlarda itirazlar sonrası sorunlar çıkarsa da onları düzelteceğiz. Yeni yönetim kim olursa olsun Narlıdere'nin sırtları herkes için bir sorun. Bundan sonrası vatandaş ile uzlaşmak. Vatandaş da böyle şekilde yaşamak istemez. Zaten riskli alan ilan edildi orası. Orada bu şekilde oturmak bile kanuni değil. Ancak biz onların rızasını almadan hiçbir şey yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

NÜFUSA ORANLA KAPASİTE OLARAK TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ
İlçede devam eden projeler için konuşan Başkan Engin, “Bu ay içerisinde Ilıca Mahallemizde 100 kişilik anaokulunu hizmete sokacağız. Bu 5'nci anaokulumuz olacak.  Yaklaşık 400 öğrenci kapasitesine ulaşacağız. Nüfusa oranla Türkiye'de 1'nciyiz kapasite olarak. Bu ay yine Narlıdere'de Türkiye'nin en büyük spor ve tenis tesislerinin temelini atacağız. Yaz aylarında hizmete koyacağız inşallah. Pir Sultan Abdal Hayat Vadisi ile ilgili Büyükşehir arsasının bir kısmını bize tahsisi yaptı. Yapı olarak yap-işlet-devret olacak. Finansal kriz nedeniyle ihaleler iptal olması dolayısıyla yeni hayata geçirebiliyoruz. Pir Sultan Abdal Parkı Narlıdere'nin en büyük projesi olacak. Pandemiye rağmen, ekonomik krize rağmen vaat ettiğimiz projelerin hem bütçe hem adet olarak 2 katı yatırım yaptık” değerlendirmesini yaptı.

MARİNA İÇİN YENİDEN ÇED SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 100 milyonluk yat limanı projesini iptal etmesi ile ilgili konuşan Başkan Engin, “Seçildiğim günden beri körfezde marina yok, yapalım dedik. İhale yaptık, çok iyi bir firma geldi. Kurum görüşleri, imar planı değişiklikleri hepsini tamamladık. Körfezin içinde kirliliği olmayan tek bölgeyiz biz. Yat limanı yapılmak istenen yerde denize giriliyor zaten. Orayı biraz geçince plaj yapacağız. Pırıl pırıl deniz. Kirli denizde marina bağlanır mı diyorlar. Ancak orası tertemiz. Tüm çalışmaları yaptık ancak bazı bölge sakinleri itiraz etti ÇED sürecine. Bende bunun biraz daha zamana yayılmasına karar verdim. Bir belediye başkanı proje ile ilgili çok ısrar ederse o kişi hakkında 'rant mı sağlıyor' diye kullanılabiliyor hemen. Bizim projemiz çok çevreci. Dünyanın en temiz şehirlerinde yat limanları oluyor. 150-200 kişi çalışacak, deniz sporları olacak, kamusal alanlar olacak. Bu itirazlar gelince bizde yeniden değerlendirmek için seçim sonrasına erteledik. Yeniden ÇED sürecini başlatacağız. Az bir sayıda da olsa itiraz edenler var ve onların da rızasını alacağız. Benim Narlıdere ve İzmir için savunduğum önemli bir proje” şeklinde konuştu.

MAVİ BAYRAK ALACAĞIZ
Narlıdere’de yakın zamanda denize girilebileceğini belirten Başkan Engin, “İzmir'de arıtma projesi bittiğinde ilk denize oradan girilecek sonuçta. Biz numuneler aldık, mavi bayrak almak için girişimleri başlattık Limanreis Mahallemizde” dedi.

NARLIDERE’YE ÜNİVERSİTE YAPTIRMAK İSTİYORUZ
İlçeye üniversite yapılması için arazilerinin hazır olduğunu söyleyen Ali Engin, “2 dönüm arazimiz var. Oraya bir üniversite yapmak istiyoruz. Şehrimizi geleceğe taşıma hedefimiz var. Sokağın süpürülmesi de bizim için mega proje, üniversite yapılması da mega proje. Çünkü hepsi vatandaşı ilgilendiriyor. Belediyecilik açısından projenin büyüğü küçüğü olmaz, yararlı mı değil mi ona bakılır. Bir de çok diplomalı işsizimiz var. Bu kadar çocuğu üniversiteye göndermeyelim. 150 çocuğumuz ders başında. İş garantili kursiyerlerimiz var.  Biz niye bu kadar çocuğu okutuyoruz? Bu sürdürülebilir değil, bu bir cinayet. Çocuklarımızın üniversite okumasını isterim ancak çalıştırabileceğimiz, iş verebileceğimiz kadarı gitsin. Yoksa iş veremeyeceğimiz çocuklarımıza yazık değil mi? Biz Narlıdere'de meslek okulu açtık. Ben cesaretle itirazlara rağmen yaptım. Bazen doğru bildiğinizi yapmanız lazım. Ben yönetici olarak üzülüyorum. 10 milyon öğrencimiz var ancak sonra Suriyeli çalıştırıyoruz. Sanayicimiz de işçi bulamıyor. Bunlara çare bulmamız lazım. Belediyecilik icraat makamıdır bahane yeri değildir” ifadelerini kullandı.