GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Ağustos 2021 Pazartesi 10:15

İzmir’deki kötü kokunun nedeni belli oldu

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nde son dönemde artan sülfür benzeri kokunun kaynağının Çiğli OSB’deki sanayi tesisleri ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi kaynaklı olduğunu belirledi.

EGEDESONSÖZ- Son dönemlerde özellikle Çiğli ve Karşıyaka ilçelerinde etkili olan ve tüm körfezi kapsayan koku ile ilgili olarak Çiğli Belediyesi, kokunun kaynağının bulunması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde talepte bulunmuştu.

Harekete geçen il müdürlüğü ekipleri, kokunun ana kaynağının Çiğli OSB bölgesinde yer alan sanayi tesisleri ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu belirledi. Yetkililer söz konusu işletmelerden kimyasal hammade kullanan fabrikanın koku emisyonu ölçümünün istendiği ve çıkan sonuçlara göre ilave önlemler alınmasının sağlandığı kaydedildi. Ayrıca Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin koku ile ilgili gerekli tedbirleri alması konusunda çalışmaların yapıldığı belirtildi. İşletmelerin teknik sorunları en kısa sürede çözeceklerini yönünde müdürlüğe beyanda bulunulduğu aktarıldı.

AK PARTİLİ BOZTEPE: DENETİM YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe koku sorunun özellikle yaz döneminde ve sıcak havalarda arttığını vurgularken kokunun özellikle hava karardıktan sonra daha da keskinleştiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yer alan uzman ekiplerin ve yetkili birimlerin tüm sorulara yanıt vermekten kaçtığını anlatan Boztepe, “Yapılan tespitten görüyoruz ki konunun ana faktörü belediye sorumluluğunda ve İZSU denetiminde olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’dir. Buradan aynı zamanda belediyenin sanayi tesislerinin atıklarını denetlemediğini de görüyoruz. Çünkü bu atıklar da denize ve derelere karışıyor. İzmir Körfezi’nin kirliliği ve koku sorunu için Gediz’in doğduğu yer olan Kütahya’dan seyahate çıkan sayın Tunç Soyer’i burnunun dibindeki yerleri göremeye davet ediyorum” dedi.

İŞTE O AÇIKLAMA: