GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Ağustos 2018 Perşembe 14:14

İzmir'deki dev planlamaya başkan tepki gösterdi: Gerekirse dava açacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabağlar Uzundere’de bulunan TOKİ konutlarına sınır olan 700 dönüm alanda yeni planlama yaptı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Üniversiteye değil bölgenin imara açılmasına karşıyız. İtirazımızı yaptık. Ret edilirse dava açacağız” dedi.

Doğan BULUT / EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’in nüfus olarak en büyük ilçesi olan Karabağlar’da yeni plan yaptı. Uzundere Bölgesi’nde yer alan TOKİ konutlarına sınır Gaziemir Evka-7- Balçova ve Çevreyolu arasında kalan 735 dönüm dev arazi için yapılan yeni planda üniversite alanı ilan edilirken bölge ayrıca konut imarına açıldı.  Yarıdan fazlasının konuta açılacağı bölgede bakanlık tarafından yapılan yeni plan askıya çıkartıldı. Buna göre, 350 dönümlük kısım İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne yeni kampüs olacak. Bölgenin otoyola bakan kısmı ise kademeli olarak bölünerek konutlar inşa edilecek.

Bakanlığın yaptığı 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’ne de görüş soruldu. İki belediye de yeni planlamayla ilgili çekincelerini iletti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvutopu, duruma itiraz ettiklerini açıkladı.

İTİRAZ ETTİK
Egedesonsöz’e konuşan Başkan Selvitopu, “Burası çok büyük bir alan. Bir tarafında Gaziemir, diğer tarafında Balçova var. Bize bağlı olan Tırazlı Mahallemizin sınırına kadar dayanıyor.  Biz, ilk olarak bu bölgenin TOKİ’ye devredilmesine itiraz etmiştik. Sonra TOKİ eliyle burada yeni bir planlama çalışması başlatıldı. Bölgedeki alanın tamamının üniversite alanı olarak belirlenmesini istedik. Çeşitli toplantılarda bunu defalarca dile getirdim. Şimdi üniversite alanı belirlenen bölgenin yarısından fazlası konuta açılmak isteniyor. Bu planlar bizim önümüze geldi. İtirazımızı yaptık. Kabul edilmez, taleplerimiz ret edilirse konuyu yargıya taşıyacağız. Belediye olarak bu plana dava açacağız” dedi.

FARKLI HESAPLAR VAR!
Başkan Selvutopu, bölgede mezarlık alanı ihtiyacı için Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı talebin kabul görmediğini de ifade ederken ilçe belediyesi olarak ihtiyaçları olan şantiye alanının da yeni planda yok edildiğini söyledi. Selvitopu, “Karabağlar Belediyesi olarak binlerce vatandaşımıza hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bunu zorlu koşullarla yapıyoruz. Bizim belediye olarak şantiyemiz Konak’tan ayrıldığı için Buca sınırlarında kalıyor. Düşünün, bize ‘buradan çıkacaksınız’ deseler ne yapacağız? Benim daha iyi hizmet verebilmek için şantiye alanına ve tesislere ihtiyacım var. Bakanlık bu planda bizim talep ettiğimiz alanı üniversiteye verirken geri kalan alanı tamamen konut imarına çevirmiş. Bu durum kabul edilemez. Biz, üniversiteye kesinlikle karşı değiliz. Üniversiteyi isteyen de yeri gösteren de biziz. Fakat birileri buralara konut yaparak farklı hesaplar içine girmiş durumda” diye konuştu.