GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Temmuz 2017 Perşembe 15:56

İzmir'deki 'deniz grevi' devam ediyor: Zarar 1 milyon TL'ye yaklaştı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZDENİZ A.Ş.'de grev 3. gününe girdi. Sendika tarafından yapılan açıklamada 40 bin İzmirli'yi yakından ilgilendiren grevin iki günlük maliyetinin 700 bin lirayı aştığı belirtildi.

Ayşe YILMAZ / EGEDESONSÖZ- Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZDENİZ AŞ arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması sonucu başlayan grevde 3. güne girildi.

Türkiye Denizcilik Sendikası Mali İşle Genel Sekreteri ve Toplu Sözleşme Sorumlusu Cevahittin Yeşiltaş Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada işverenin anlaşmadan yana olmadığını öne sürerek, istedikleri sözleşmeyi imzalayana kadar grevi devam ettireceklerini söyledi.

“BİZİ DENİZE DÖKTÜLER”
Yeşiltaş, “ İzmirli denizde grevin ne anlama geldiğini ilk gün anlayamadı. Ancak bugün herkes isyan eder durumda. Konak ile Alsancak arasını 2 saatte giden vatandaşlar grevin etkisini yeni görmeye başladı. Biz en başından bu yana  yapıcı bir özellikle sorunu masada çözmek istedik.  Maalesef bizim karşımıza gelen İzmirli bürokratlar görüşmeleri greve dayadı.  Görüşmeler neticesinde bize denize sıfır zam dendi. Yani bizi denize döktüler. Ocak ayından bu yana en az 20 kez masaya oturduk. Bir sonuç alamadık” diye konuştu.

'GÖRÜŞME TALEBİ İLE GELEN YOK'
İzmir’de 17 yolcu, 11 araç ve 2 yedek olmak üzere 30 deniz aracı ile hizmet verdiklerini söyleyen Yeşiltaş açıklamasını şöyle devam etti; “66 yıldır greve çıkmayan bir sendikanın İzmir gibi bir kentte greve çıkmasından yana değildik. Grevden yana hiç olmadık. Ancak Sayın Aziz Kocaoğlu denize sıfır zam diyerek grevi istedi. Bugün grev varsa tek sorumlusu Aziz Kocaoğlu’dur.  Biz şu anda Belediyenin istediği toplu sözleşmeye imza atarsak yüzde 5e imza atmış olacağız. Bizler ise yüzde 15 civarında bir zam talebi ile masaya oturduk. Biz sendika olarak 300 personel greve çıktık. Bu grev 40 bin İzmirliyi ilgilendiriyor. İki günde belediyenin zararı 700 bin lirayı aşmış durumda. 2 gündeki zararı neredeyse bize vereceği para kadar. Biz zararın büyümesini istemiyoruz. Grevi masada çözmek istiyoruz. Görüşmelere açığız. Ancak bize görüşme talebi ile gelen yok.” 

'İŞÇİLERİN HAKKI VERİLSİN'
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada İZDENİZ'de başlayan grevin kent içi trafiği olumsuz yönde çok fazla etkilediğini, vatandaşların Karşıyaka ile Konak arasındaki mesafeyi iki saat gibi uzun bir sürede kat ettiğini söyledi.

Doğan, şunları kaydetti: "Aziz Bey her ne kadar 'ben sosyal demokratım' diye geçinse de tam tersi doğrudur. Bu güne kadar Kocaoğlu'nun en belirgin prensiplerinden bir tanesi en ucuza işçiyi nasıl çalıştırırım olmuştur. En somut örneği İZENERJİ, İZELMAN işçileri diğer sektördeki işçilere göre az ücret alıyorlar. Aziz Kocaoğlu biraz inatçı insandır kolay kolay işçilerle uzlaşmayacak. Bunun örneğini İZBAN grevinde de gördük. İZBAN bir şirket olduğu için hükümet ve belediye arasında görüşmeler oldu. Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve İl Başkanımız devreye girdi kriz öyle çözüldü ama İZDENİZ grevi sendika ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasında. İşçilerin hakkı verilsin."