GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Kasım 2017 Cuma 13:22

İzmir’deki araç sahiplerinin dikkatine: Hurda düzenlenmesinde son tarih…

İl Emniyet Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı’nın Mayıs ayında kararlaştırdığı hurda araç düzenlemesi için kolları sıvadı. Emniyet, yazısında hurda işleminin süreci hakkında bilgi ve tarih verdi. 1997 model ve daha eski araçları kapsayan düzenleme 2005 model ve eski araçlar için de bir parantez açıyor.  

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, trafikte araçlardan kaynaklanan kazalar ile çevre kirliliklerinin önlenmesi adına geçtiğimiz Mayıs ayında başlatılan hurda seferberliği için hamle yaptı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, detayları Haziran ayında netleşen düzenlemenin 2.1 milyon aracı kapsadığını ifade etmişti. Buna göre Türkiye’de 1997 model ve daha eski taşıtlar hurdaya ayrılacak.

İzmir Emniyet Müdürlüğü ‘Hurda araç sahiplerinin’ dikkatine başlıklı bilgilendirme yazısında gerçekleşecek işlemi ve şartlarını belirtti.

İlana göre; 1997 model ve daha eski araçlarını hurdaya çıkarmak isteyen vatandaşların öncelikle İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nün Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekiyor. Akabinde araçların tescilleri silinecek ve hurdaya çıkarılma işlemi gerçekleşecek.

Ayrıca belgelerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanlığı’na teslim edilmesi halinde de hurda aracın 31 Aralık 2016 tarihine kadar biriken motorlu taşıtlar vergisi, gecikme zammı, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının iptal edileceği belirtildi.

2005 MODEL VE DAHA ESKİLER İÇİN DE BİR DÜZENLEME MEVCUT

Öte yandan 2005 model ve daha eski araçlar için de bir düzenleme şekillendi. Vatandaşlar aracın mevcut olmaması ya da motorlu taşıt vasfını kaybetmesi halinde bunu kanıtlayıcı belgelerle Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne yapılan bildirimlerin ardından sonuç alacak. Araç sahipleri taşıt vergilerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar olan bölümünün çeyrek miktarını ödeyecek. Bu şartı yerine getiren vatandaşların da kalan vergi borçları, gecikme zam ve faizleri, para cezaları silinecek ve araç kaydı tescilden düşürülecek.  Tüm işlemler için son tarihin 31 Aralık 2018 olduğu belirtildi.