GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Ekim 2023 Perşembe 10:37

İzmir’de yoksulluk manzarası… Belediyeye yardım başvurusu sağanağı!

Yardım taleplerinin geçmişe oranla 2 kat arttığını belirten Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ süreç hakkında, “Bize gelen talep sayısı giderek artıyor. Yardım sayısını 2 bin 500’den, 4 bine çıkardık. Bugün bir daha kapı çalsan bu rakamlar da ikiye katlanır. Ekonominin gelmiş olduğu nokta ortada.  Özellikle 65 yaş üstü emeklilerin daha fazla ihtiyacı olduğunu görüyoruz” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son dönemlerde artan ekonomik kriz sonrası bir çok belediyede yardım çalışmaları artmaya devam ediyor. Vatandaşların gelir darlığı nedeniyle yardım taleplerini ilettiği belediyeler nakdi ve gıda giyim yardımlarında bulunuyor.

Yaşanan süreçte bütçe de fazlası veren ve borçsuz şekilde 4’ncü yılını tamamlayan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, ilçedeki yardım taleplerini ve yaşanan süreci Egedesonsöz’e anlattı.

ELİMİZİ UZATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Belediye meclis grupları olarak vatandaşlara hizmet etmek için yola çıktıklarını belirten İduğ, “Beraber çalıştığı meclis üyesi arkadaşlarımız sosyal devlet, toplumcu belediyecilik anlayışını tam olarak yapmak üzere yola çıktılar.  Biz de bunu yerine getiriyoruz. Bu açıdan deprem, ekonomik bozukluk gibi birçok ihtiyaçla ilgili olan konuda görevimiz olmamasına rağmen elimizi uzatıyoruz. Uzatmaya devam edeceğiz. ‘Burası benim sorumluluğum, burası benim sorumluluğum değil’ demiyoruz. Vatandaşın ihtiyacını karşılayacak her türlü çalışmada  elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz. Kamu kaynaklarını kamuya, vatandaşın faydasına kullanacak şekilde bir anlayışa sahibiz” ifadelerini kullandı.

2024 DAHA ZOR GEÇER
Göreve gelişlerinden itibaren belediyeye gelen yardım taleplerinin 2 kat arttığını belirten İduğ, “Bize gelen talep sayısı giderek artıyor. Yardım sayısını iki 2 bin 500’den, 4 bine çıkardık. Bugün bir daha kapı çalsan bu rakamlar da ikiye katlanır. Ekonominin gelmiş olduğu nokta ortada.  Özellikle 65 yaş üstü emekliler daha fazla ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Üniversiteye  okumak için buradan İstanbul'a, Ankara'ya gönderilen çocukların, ailelerinin emekli maaşını 7 bin 500 lira olduğu, çocuğunun yurt parasının 15 bin TL olduğu dönemde bizlerin hep bu konulara destek olmamız gerekiyor. O açıdan bizim yurtlara gelen çocuklar bugün sabah akşam yemek yiyip bin 300- bin 500 lira  gibi bir rakamla karşılıyoruz ki bu para değil. Ama işte sosyal devlet anlayışı burada devreye giriyor. Bu kız öğrenci yurtlarını yapmakla, gençlik merkezindeki öğrencilere öğlen yemeği vermekle sabah ilkokula giden çocukların kahvaltılık  beslenme desteği vermekle ve protezle ilgili ihtiyaçları olan ailelere olabildiğince  ulaşmakla  2024 yılının daha önemli bir yıl olacağını söyleyebilirim ki 2023 bunun hissedildiği önemli bir yıldır” diye konuştu.

KRİZİN ETKİSİ KISA SÜREDE AZALMAZ
Yaşanan sürecin ne kadar sürdürülebilir olduğunun sorulmasına da yanıt veren İduğ, “Çok sürdürülebilir değil. Türkiye'de üretim sistemleri ve iş yapma olanakları sağlanmadığı sürece  bu sürdürülebilir olamaz. İstihdam Fuarı ile birlikte yapacağımız çalışmalar bunun daha sürdürülebilir olmasını sağlamak için. İşsizlik oranları ne kadar aşağı çekersek bu  oran o kadar azalır,  biz de  daha rahat ederiz. Ama Türkiye ekonomisinin gelmiş olduğu nokta bunu kısa bir sürede  azalacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.