GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Temmuz 2023 Pazartesi 14:37

İzmir'de ulaşıma yüzde 30 zam mı geliyor?

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin ardından İzmir’de ulaşım ücretlerine zam gelmesi beklenirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de ‘UKOME’ye ilettik’ diyerek doğruladığı zam talebi için rakam netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre İzBB’nin toplu taşıma araçlarında ilk biniş ve ilk aktarma ücretlerinde yüzde 30’luk bir zam talebini UKOME’ye iletmesi bekleniyor. Yüzde 30 zammın gerçekleştirilmesi  halinde ise 8 lira 78 kuruşluk ilk biniş ücreti 11 Lira 41 Kuruş’a, ilk aktarma ücreti 3 lira 50 kuruştan 4 Lira 55 Kuruş’a çıkması bekleniyor.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son dönemlerde yaşanan vergi artışları sonrası iğneden ipliğe her kademede zamlar gelmeye devam ediyor. Son olarak KDV’deki artış ve MTV’nin bir sefere mahsus 2 kez alınacağının açıklanması sonrası gözler İzmir'deki ulaşım ücretlerine çevrildi.

Geçmişte sık sık ulaşım zammını UKOME’ye getiren ancak UKOME tarafından reddedilen zam talebi İzmir Büyükşehir Belediyesi ile UKOME yetkililerini karşı karşıya getirirken, yeni bir talebin daha yolda olduğu öğrenildi.

SOYER DOĞRULAMIŞTI
Sonsöz TV’de konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer zam iddialarını doğrularken “UKOME’ye teklif götürdük, ne yapacak bilmiyoruz? Bakacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendisini döndürmesi lazım. Büyükşehir 24 saat hizmet üreten bir kurum. Beşikten mezara denilir ya bizim de 24 saat temelli işimiz var. 24 saat hizmet üreten kurumun ayakta kalması için kaynaklara sahip olması lazım” ifadelerini kullanmıştı.

‘YÜZDE 30’ TALEBİ MASADA
Edinilen bilgilere göre ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım için öngördüğü zam miktarı yüzde 30... Son dönemlerdeki petrol ve petrol ürünlerine gelen zamların gerekçe gösterildiği süreçte geçmiş UKOME toplantısında Büyükşehir’in biniş ücretlerine yüzde 30 zam yapmak istediği iddia edildi.  Henüz UKOME toplantısının gündemine zam konusu gelmezken talebin Toplu Ulaşım Müdürlüğü’nde olduğu belirtildi.

Yüzde 30 zammın gerçekleştirilmesi  halinde ise 8 lira 78 kuruşluk ilk biniş ücreti 11 Lira 41 Kuruş’a, ilk aktarma ücreti 3 lira 50 kuruştan 4 Lira 55 Kuruş’a çıkması bekleniyor.