GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Nisan 2022 Perşembe 16:30

İzmir'de tarihi iş birliği… Soyer: Rantı mahalleliye aktarıyoruz!

İzmir'de ne önemli kentsel dönüşüm çalışmalarından biri olan Aktepe-Emrez kentsel dönüşümü için İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi’nin Satış ve Tanıtım Ofisinin lansmanı töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu dönüşümü gövdemizi ortaya koyarak gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşümü sadece eskileri yıkıp yeni bina yapmak olarak görmüyoruz. Bizim özümüzde, yerinde, insanı ile uyumlu bir dönüşüm var. Rantı o mahallerinin sakinlerine aktarıyoruz" diye konuştu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  İzmir için en önemli kentsel dönüşüm çalışmalarından biri olan Gaziemir Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Birinci Etabını yürütecek olan İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi’nin Satış ve Tanıtım Ofisi'nin lansmanı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katılımı ile gerçekleştirildi.

Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra  İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Serdar Deniz, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve çok sayıda isim katıldı.

SOYER: RANTI O MAHALLERİNİN SAKİNLERİNE AKTARIYORUZ
Açılış toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Son derece mutlu ve heyecanlıyım. İzmir çok mutlu çünkü İzmir' e örnek olacak kentsel dönüşüm modelini hayata geçiriyor olmanın gururunu ve mutluluğu yaşıyoruz. Türkiye'nin en kritik, kronik meselelerinden biri kentsel dönüşüm. İzmir yine İzmirliliğini gösteriyor. Hep beraber el ele vererek Türkiye'ye örnek olacak güzel bir hikayeyi el ele başlatıyoruz. Birinci etap konut ve işyerlerinin olduğu 7 bloktan oluşuyor. Böylece başka bir kentsel dönüşüm mümkünmüş. Bu güne kadar kimsenin adım atmaya cesaret edemedi, biz İzmir'in en zorlu meselesini çözmeye niyetliyiz. Türkiye'nin içinden geçtiği ekonomik krize rağmen İzmir'in sorunu çözmeye kararlıyız. Bu dönüşümü gövdemizi ortaya koyarak gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşümü sadece eskileri yıkıp yeni bina yapmak olarak görmüyoruz. Bizim özümüzde, yerinde, insanı ile uyumlu bir dönüşüm var. Rantı o mahallerinin sakinlerine aktarıyoruz. İZBETON, kentsel dönüşüm vizyonumuzu hız kesmeden hayata geçiriyor. Tüm bunları yaparken tek bir amacımız var; İzmir'in refahını büyütüp bunun adil paylaşımını sağlamak. Sen değil ben deseydik bu dayanışma asla gerçek olmazdı. İzmir'in kentsel dönüşüm projeleri de raflarda tozlanmaya devam ederdi. Caka satarak aslında hiçbir şey olmuyor. Vatandaş kan ağlıyor. Sokaklar caddeler binalar dökülüyor. Bu zihniyetin ülkemizi ne hale getirdiği aşikar" dedi.

ARDA:  ASLA İSTEDİKLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR
Kentsel dönüşüm konusunda günün kazananının kendisi olduğunu belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "Bugünün kazananı benim. Aktepe-Emrez bölgesi İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm bölgesi. Bu dönem Tunç Soyer başkanlığında kentsel dönüşümde tarih yazıyoruz. Aktepe-Emrez bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız inanılmaz sıkıntılı. Kentsel dönüşüm yasası çıkalı 10 yıl olmuş ancak bir adım atılamamış. İBB müthiş bir atılım ile yola çıktı. Bu anlamda çok mutluyum. Mahallenin insanları umutsuz. Mahallerinin belediye hizmetleri konusunda dünya kadar ihtiyacı var ancak yer yok. Vatandaşların ihtiyaçlarını yerine getirmek için bir sürü olumsuzlukla savaşıyoruz. Ancak Tunç Başkanımız ile bir umut doğuyor. İddia ediyorum İzmir'in en güzel mahallesi olacak. Hem yaşamak, hem de yatırım yapmak için en ideal bölge. Büyükşehir Belediyesi'nden bir isteğimiz vardı. İZBETON ile start verirsen bunun arkası gelecektir, diğer iş insanları örnek olacaktır. Her türlü engellemeye ve manipülasyona rağmen, halkı yıllardır manipüle ederek oyalamaya çalışan insanlar muhtarlık önünde basın açıklaması yapmaya kalktılar ancak asla istediklerine ulaşamayacaklar" diye konuştu.

DENİZ: GELECEK DAYANIŞMA İLE ÇOK GÜZEL OLACAK
İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz ise kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparken, "Madenci bir ailede dünyaya gelmenin en büyük dezavantajlarından biri doğal afetlerle karşı karşıya gelmek. Çünkü ailenizden biri bunu yaşarsa hayatını kaybeder. Buna en yakın olayı İzmir depremin de gördük. Kentlerin yeniden yaşanabilir kılınması için planlı bir dönüşümün gerekliliğini gördük. Kentsel dönüşüm dönüşüme uğrayan bölgenin sorunlarına kalıcı bir çözüm sağlamaya çalışan bir vizyondur. Sorunların kalıcı bir çözümü için yolu açan Sayın Tunç Soyer'e ve İZBETON Müdürü Heval Savaş Kaya'ya teşekkür ederim. İzmir iş insanları olarak kentteki kentsel dönüşümün yanındayız. Güçlerimiz birleştirerek kentteki kentsel dönüşüm için yan yana yer alacağız. Gelecek dayanışma ile çok güzel olacak" ifadelerini kullandı.

 KÜÇÜKKURT: DEPREM HEPİMİZİN BİRİNCİL ÖNCELİĞİ DURUMUNDA
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ise, "İzmir Ticaret Odası meclis üyesi iş insanlarının kurduğu İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi, kentsel dönüşümde öncü, kalite odaklı ve hedefe yönelik güçlü duruşu ile hem kooperatifçiliğe hem de kentsel dönüşüm anlayışına örnek teşkil edecek bir girişim olarak ortaya çıkmış durumda. İZBETON ortaklığında Gaziemir’de inşa edilecek Gazi City, 276 daire 9 işyeri ile önemli bir misyonu yerine getirerek sadece insanları ev sahibi yapmakla kalmıyor, kurumları ve yapıları da ciddi bir anlayış değişikliğine davet ediyor. Bugün deprem hepimizin birincil önceliği durumunda.  İzmir gibi deprem bölgesinde kurulu bir kent olarak yakın zamanda bu felaketi acı bir şekilde deneyimledik, yaşadık. O süreçte İZSİAD olarak depremzedelerimizin yanında olmayı görev bildik, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli olarak çalıştık, çadırdan suya, battaniyeden sıcak yemeğe, sonrasında konut desteğinden kamu kurum ve kuruluşları eliyle açılan yardım kampanyalarına katılıma kadar birçok alanda bulunduk, katkı koyduk.  Sadece biz değil, kentimizin bir çok STK’sı da bu noktada tüm gücüyle kentinin yanında yer aldı. Tüm İzmir bu süreçte tek yumruk olmayı başardı ve tüm Türkiye’ye de örnek bir kent olduğunu da gösterdi.  Ancak deprem öyle bir gerçeklik ki, kendini unutturmayı da çok iyi başarıyor. Deprem kendisini unutanlara da bunun faturasını maalesef en ağır şekilde kesiyor.  Bu sebeple kentler, İzmir gibi deprem kuşağında yer alan bölgeler, deprem olduktan sonra değil, öncesinde bu felakete hızlı bir şekilde hazırlanmak, olası depremde en az hasarı alacak şekilde yapı stokunu dönüştürmek durumundadır.  Deprem öldürmez bina öldürür.  Dolayısıyla, bu sebeplerle bugün burada 276 daire ile sadece 276 ailenin ev sahibi olmasında ön ayak olmuyor, bir anlayış değişikliğine, yerel yönetim ve iş dünyasının birlikteliği ile kooperatifçiliğin imece usulü dayanışma imkanlarını kullanarak bir değer yaratıyoruz, tüm Türkiye’ye de örnek oluyoruz. O sebeple sevgili iş insanları arkadaşlarım, iyi ki varsınız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanım, iyi ki varsınız... Bizdeki ve sizdeki bu dayanışma kültürü var oldukça biz bu güç ile daha çok kentsel dönüşüm projesi hayata geçiririz, en kısa sürede kentimizi dönüştürmeyi de başarabiliriz" dedi.