GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ağustos 2017 Pazar 16:27

İzmir'de tapularını alamayan mahalleli isyan etti

Karabağlar İlçesi’nin Yurtoğlu Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, herhangi bir yatırım yapılmamasına rağmen bölgede kentsel dönüşüm kapsamında arsa rayiç bedellerin yükselmesiyle tapularını alamadıkları belirtti.

İzmir’in Karabağlar İlçesi’nin Yurtoğlu Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, herhangi bir yatırım yapılmamasına rağmen bölgede kentsel dönüşüm kapsamında arsa rayiç bedellerin yükselmesiyle tapularını alamadıkları belirtti.

Yurtoğlu Mahallesi sakinleri,  yaşadıkları evlerinin tapularını kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında rayiç bedellerin yükselmesiyle alamadıkları öne sürdü. Mahalledeki Türkan Şoray Düğün Salonu’nda bir araya gelen mahalle sakinleri, yatırım yapılmamasına rağmen bölgede arsa rayiç bedellerin kentsel dönüşümle birlikte 5 kat artmasına isyan etti. Ruhsatsız olan evlerinin bulunduğu arazinin değerinin 5 yıl önce neyse, bugünde aynı olması gerektiğini belirten mahalleliler adına konuşan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, şunları söyledi:

“Mahallemizde yaklaşık 5 bin ailenin tapu sorunu var. Herkes tapusunu almak istiyor. Ancak 5 yıl önce başlayan kentsel dönüşümle birlikte oturduğu evin arazisinin değeri 100 bin lirayken, şuanda aynı yer için 600 bin lira isteniyor. Oysaki mahallemize bu süre içinde tramvay yapılmadı, metro gelmedi, okul yapılmadı, herhangi bir yatırım yapılmadı. Daha önce neyse şuan da aynı durumda. Ancak şuan istenen arsa rayiç bedelleri çok yüksek. Zaten vatandaşlar yüz bin lirayı denkleştirebilmek için çabalarken, 600 bin lirayı nereden bulacak. Yani burada ‘veremiyorsan bırak git’ deniyor. Kentsel dönüşüm kapsamında burada herhangi bir çalışma yapılmadı. Ama kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüme döndü. Açtığımız davalar devam ediyor, fakat bir sonuç alamadık. Kentsel dönüşüm binaların depreme dayanıklı olması için eski binaların yıkılarak yeniden yapılmasını öngörüyor. Bizim binalarımız zaten depreme dayanıklı olarak yapılmış. Yoksa kimse çürük bir bina yapıp içine çocuklarını sokmaz. Biz tapu sorunu olan ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Yıllardır bir adım ileriye gidemedik. Ketsel dönüşüm adı altında vatandaşların mağdur olmasına karşıyız." (DHA)