GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Mayıs 2023 Pazartesi 08:42

İzmir’de süt sektöründe istihdam sıkıntısı: Mandıralarda çalışacak işçi yok!

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Süt Grubu Komite Başkanı Seracettin Özkan, “İzmir’de süt üretimi azaldı. Tonajlarda düşüş var. Ayrıca, mandıralarda çalışacak işçi bulamıyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin çiğ süt üretim istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 2021'de 23 milyon 200 bin 306 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2022'de yüzde 7,1 azalarak 21 milyon 563 bin 492 ton oldu. Bir önceki yıla göre manda sütü üretimi yüzde 31,5, keçi sütü üretimi yüzde 13,2, inek sütü üretimi yüzde 6,8 ve koyun sütü üretimi yüzde 6,7 azaldı.

TÜİK’in açıkladığı verilerin yanı sıra İzmir’de süt sektöründe işçi sıkıntısı yaşandığını da kaydeden İZTO Süt Grubu Komite Başkanı Seracettin Özkan, Ulusal Süt Konseyi’nin istikrasız fiyat politikasından kaynaklı süt sektöründe bir karmaşa yaşandığını kaydetti.

YAZ AYLARINDA TALEP ARTACAK
Bahar aylarında sütün fazla olduğunu vurgulayan yaz aylarında ise azalacağını ifade eden Özkan, “Süt sektöründe süt konseyinin fiyat anlayışı dolayısıyla bir muallak yaşanıyor. Ulusal Süt Konseyi (USK), adeta işlevini yitirdi. USK, 11 TL’nin üzerinde süt alımı yapıyor. Dolayısıyla fiyatlara da zamlı yansıyor. Zam gelince de alım gücü düşüyor. Alım gücündeki düşüş ve süt ürünlerinin fiyatlarının artması piyasa da taklit ve tağşiş olarak ifade edilen ürünlerde de artışa sebep oluyor. Bu da maalesef halk sağlığını tehdit eden olumsuz sonuçlar yaratıyor. Bahar aylarında süt bolluğu kısmen yaşansa da Temmuz ağustos aylarında süt miktarı azalacak. Bu durumda doğal olarak süte olan talebin artmasına sebep olacak” dedi.

ÇALIŞACAK KİMSEYİ BULAMIYORUZ
İzmir’deki mandıracılarda personel sıkıntısı yaşandığını belirten Özkan,”İzmir’de süt ve süt ürünlerinin üretiminde tonajlarda düşme söz konusu. Böyle bir kırılma noktası var.  Hayvan bakım maliyetlerinde de artış söz konusu ve yemlere de zam geliyor. Piyasada mandıracılar döngüsünü sağlamak için maliyetlerinin çok altında fiyatlarla satış yapıyor. Öte yandan İzmir’deki mandıralarda çalıştırılacak personel bulmakta zorlanıyoruz. İşçilik kalmadı. Çalışacak kimseyi bulamıyoruz. Bu durum da mandıracılar olarak bizi sıkıntıya sokuyor” şeklinde konuştu.