GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Kasım 2017 Perşembe 15:49

İzmir'de sefer tası dönemi! Çarpıcı açıklamalar...

İşsizlik rakamlarının artması ve enflasyon değerlerinin yükselmesiyle beraber alım gücü düşen vatandaşlar, öğle yemeğini evden getirme yoluna gidiyor. İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Yenice, "Çalışan kısıtlama yoluna gidiyor. Lokantacılar olarak bunu net biçimde görüyoruz" dedi

EGEDESONSÖZ - Yüzbinlerce çalışanın bulunduğu İzmir’de, lokantalarda öğlen saatlerinde gözle görüler ölçüde müşterilerin azaldığını söyleyen Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Aykut Yenice “Çok net bir şekilde söyleyebilirim. Çalışan insanlar kısıtlama yoluna gidiyor. Lokantacılar olarak bunu net bir şekilde görüyoruz. Gözlemlerimiz, lokantacı esnaflardan edindiğimiz izlenimlerimiz ve bilgilerimiz bu yönde. Lokantalarda müşteri sayısı ciddi bir şekilde azalıyor. Ekonomik olarak hassas bir dönem olmasının etkileridir diye düşünüyoruz” dedi.

“HER YEMEKTE ‘AZ VER’ DÖNEMİ”
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Yenice, daha önce az çorba istendiğini, buna alışık olduklarını ancak son dönemlerde her yemeğin ‘az’ın istendiğini ifade etti. Başkan Yenice “Daha önce çorbanın azı vardı şimdi her türlü yemeğin azı istenmeye başlandı. Az zeytinyağlı, az etli yemek, az makarna, her yemeğin azı yenmeye başlandı. Daha önce örneğin sabahları bir ayda sattığımız 300 kilo işkembe çorbasını artık yaklaşık 4 ayda satmaya başlıyoruz. Nüfus artıyor ancak lokantaya gelen müşteri sayısı belirgin bir şekilde düşmeye başladı” şeklinde konuştu.

İKİ SİMİT BİR PEYNİR
Lokantacı olarak müşteri potansiyelinin belirgin bir şekilde düştüğüne dikkat çeken Yenice, bazı çalışanların öğle yemeği evden getirdiği gibi bazılarının da unlu mamulleri gibi yerlerden daha ucuza mal olacak şekilde ihtiyaçlarını karşılama yoluna gittiğini şu sözlerle ifade etti:

“Çalışan bazı insanlar dışarda yemeğe para vermemek için evden getiriyor. Bir de lokantada yemeğe vereceği parayı düşünerek unlu mamullerinden iki simit bir peynir yemeyi tercih edebiliyor. Lokanta müşterileri hızla azalırken unlu mamullerin dolması harcamayı kısma yoluna gittiklerine somut bir işarettir.”