GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Temmuz 2020 Perşembe 11:15

İzmir'de satışlar beklentinin altında kaldı: Kurbanlıklara dönüp bakan yok!

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhun Yücelmiş, İzmir'e gelen hayvan sayısının geçen yıla göre yüzde 40 azaldığını, vatandaşlardan gelen talebin de beklentilerin de altında olduğunu söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Kurban Bayramı'na sayılı saatler kala İzmir'de hayvan satışları dip yapmış durumda. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhun Yücelmiş, geçen yıla göre İzmir'e getirilen kurbanlık hayvan sayısında yüzde 40 dolayında azalma olduğunu, bu düşüşe rağmen vatandaşın da kurbanlık talebinin de dip yaptığını söyledi.

"Vatandaş kurban kesmek isteseydi, yok satardık" diyen Oda Başkanı Yücelmiş, oda olarak işlettikleri Yeşildere Hayvan Pazarı'nda az da olsa hareket yaşandığını, diğer pazaryerlerinde ise alışverişin çok az sayıda gerçekleştiğini söyledi. Yeşildere'de geçen yıllarda 180-200 çadır kurulduğunu, bu yıl çadır sayısının 75'te kaldığını belirten Yücelmiş, şu bilgileri verdi:

KURBANLIKLAR ELDE KALACAK GİBİ

"Pandemi, Kurban Bayramı'nı da etkiledi. Zaten az sayıda hayvan geldi. Talep miktarı da çok az. Salgından dolayı vatandaş bir hayli tedirgin. Dolayısıyla kurban kesme konusunda çekimser duruyor. Eskiden bayram öncesi pazaryerlerimizde yoğunluk yaşardık. Bu işin ekonomik boyutunun da olduğunu kabul etmemiz lazım. İnsanlar, yaşadıkları ekonomik zorluklar nedeniyle de kurban kesemiyor."

Yüzde 40'lık düşüşe rağmen hayvan üreticisinin, hayvanlarının çoğunu ya geri götürmek, ya da İzmir'de kesime bırakmak zorunda kalacağını vurgulayan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhun Yücelmiş, ". Bayramdan günler öncesinde insanlar kurbanlıklarını alırdı. Bayrama 24 saatten az zaman kaldı, pazaryerinde kimsecikler yok. Van'dan, Ağrı'dan, Kars'tan, Ardahan'dan hayvanlarını getiren üreticiler, yaşadığımız tablo karşısında kara kara düşünüyor. Satamadığı hayvanları geri götürmeye kalkışsa, ekstra bir maliyet olacak. Kesime bıraksa, alacağı para tatmin etmeyecek. Kurban Bayramı'nın en mağdur kesimi, hayvan üreticisi oldu."