GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
15 Aralık 2021 Çarşamba 09:29

İzmir'de sağlıkçı eylem yaptı... Neler yaşandı?

Sağlık çalışanları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarında düzenleme yapılması için iş bıraktı. İş bırakma eylemi, İzmir'in önemli pek çok hastanesinde etkili oluyor. 

EGEDESONSÖZ- Türk Tabipler Birliği (TTB), KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Birleşik Kamu-İş’e bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, DİSK’e bağlı Dev Sağlık İş Sendikası ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası üyesi sağlık emekçileri özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla iş bıraktı. 

İş bırakma eylemi en yoğun olarak kent içindeki önemli hastanelerden Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi , Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Menemen Devlet Hastanesi ve Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun olarak yaşanıyor.  Aciller, diyaliz merkezleri, yoğun bakımlar ve COVID klinikleri dışında pek çok serviste hizmet verilmiyor.

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Binası önünde bir araya gelen sağlık emekçileir “Sağlık işi ekip işi”, “Ek ödeme değil tek ödeme”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attı. 



SAĞLIKÇILARIN TALEPLERİ NELER?
Sağlık emekçilerinin talepleri arasında emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ücret verilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, güvenceli çalışmanın sağlanması, şiddete karşı etkili bir yasa çıkarılması, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulması, COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasasının çıkarılması, ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm çalışanlar için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi ve ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi yer alıyor.



TEKLİF GERİ ÇEKİLDİ
Sağlıkçıların tepkisinin ardından meclis gündemindeki torba yasaya doktor ve diş hekimlerine yönelik ek gösterge ve ek maaş getiren maddeler konuldu ancak maddeler AK Parti milletvekillerinin önergesiyle tekliften çıkarıldı.  Maddeler, değerlendirilmesi ve kapsamının genişletilmesi amacıyla TBMM Sağlık Komisyonu’na havale edildi. Meslek örgütleri, düzenleme içeren maddelerin bütün sağlık çalışanlarını kapsamasını talep ediyor. 

MANAV TEZGAHI AÇTILAR
İş bırakma eylemlerine katılan Birlik Sağlık Sen üyesi sağlık emekçileri de yaşadıkları ekonomik sorunlara dikkat çekmek için Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde manav tezgahı açtı.

Burada basına açıklamada bulunan Sendika Genel Başkanı Ahmet Doğruyol memur maaşlarının açlık sınırında olduğuna vurgu yaparak “ Memurlarımıza yeterli ücret vermiyorsanız, ek iş yapmalarının önünü açın. Ek iş yapmaları yani, ek gelir getirici işte çalışmaları yasak olan memurlarımız geçinme telaşına düşmüş, ne yapacaklarını, hayatlarını nasıl idame ettireceklerini bilememektedirler. Fazla mesai yapabilen memurlar fazla mesai yaparak üç beş kuruş ücret almaya çalışmakta, pek çok memurumuzda ailelerinden ekonomik destek alarak yaşamlarını devam ettirme çabası içerisindedirler.” dedi.



Vatandaşlara seslenen Doğruyol sağlık çalışanlarının maaşlarının diğer memur maaşları ile aynı seviyede olduğunu ifade etti. Doğruyol şunları söyledi “Bunu neden ifade etme ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü Sayın Sağlık Bakanımız başta olmak üzere, bazı devlet büyüklerimizin “sağlık çalışanlarımızın %100 ek ödemelerini artırdık” dediğinde sokaktaki vatandaşımız zannediyor ki, sağlık çalışanlarının maaşları %100 artmış. Yine geçtiğimiz günlerde sayın Sağlık Bakanımızın “doktorlarımızın maaşlarını 2500 TL ile 5000TL arasında zam yaptık” açıklaması, yapılan bir zam olmamasına rağmen başta doktorlarımız olmak üzere tüm çalışanlarımızı zorda bırakmıştır. Doktor arkadaşlarımızın mevcut maaşlarında cüzi bir artışın olacağı, emekli maaşlarında artışın olacağı, sağlık çalışanları olarak bizleri memnun etse de, ardından geri çekilmesi ve neredeyse tüm vatandaşlarımızın doktorlara 5000 TL zam yapıldı algısı oluşmasına sebep olmuş ve tüm sağlık çalışanlarımızı üzmüştür. Yaklaşık 10 yıldır yetkili sendika ve mevcut hükümet arasında yapılan toplu sözleşmelerde oynanan tiyatro sonucunda, memurların alım gücü oldukça eksilmiş, sadece yılbaşından bu yana memurlarımızın alım gücü yaklaşık %40 düşmüştür. Bu gün bırakın %5 lik, %7 lik zamları, 2022 ocak ayında memur maaşlarına %100 zam yapsanız bile 2002 deki alım gücüne ulaştıramazsınız. Sözde enflasyon oranlarında yapılan zam sıfır zam demektir. Kaldı ki TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla, vatandaşın enflasyonu arasında en az %100’lük farkın olduğu da ortadadır.”