GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
10 Ekim 2023 Salı 09:01

İzmir’de rakamlar asgari ücreti solladı… Üniversitelinin ‘kira’ azabı!

Dünyada emlak piyasasının en hareketli olduğu kentlerden biri olan İzmir’de kira fiyatları öyle bir hale geldi ki 'öğrenciye uygun' denilen evler bile asgari ücretin üzerindeki rakamlara kiralanıyor. Metropol dışındaki kiralık evler öğrenciye 10-15 bin TL bandında verilirken metropolde bu rakam 15-20 bin TL bandına çıktı. İzmir Emlak Kulubü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Kira artışları sürüyor. Barınma sorununu çözemeyen öğrenciler geçici çözüm olarak varsa akrabalarının yanında yaşamak olarak görüyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Üniversite öğrencileri yurt kapasitelerindeki yetersizlikler dolayısıyla kiralık ev arayışına girmek zorunda kaldı. Kiralık evler ise astronomik rakamlara ulaştı. Üniversitelere lokasyon olarak yakın yerlerde ise kiralar daha yüksek...

Egedesonsöz’e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kirasını karşılayamayan öğrencilerin İzmir’de akrabalarının yanında kalmak zorunda kaldığını aktardı.

‘KİRA ARTIŞI DEVAM EDİYOR’
Eylül’den başlayarak Ekim ayının başından itibaren kira artışlarının sürdüğünü kaydeden Akgün, “2023-2024 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli çözümler gündeme geldi. Ancak yurtlarda yer bulamayan öğrenciler kiralık evleri hedefine koyup daha ekonomik bir şekilde üniversiteden uzak da olsa 4-5 kişi bir araya gelip ev kiralamayı tercih ettiler. Piyasada çok fazla kiralık daire olmadığından dolayı oldukça zorluk çeken öğrenciler, özellikle 10-15 dakikalık yerlerde revaç görmemesine rağmen barınma imkanı sağlamaya çalıştılar. Talep artışı  dolayısıyla kiradaki artış  Eylül ve Ekim’de artışa devam ediyor” dedi.

‘KEŞKE OKUMASAYDIK DA ÇALIŞSAYDIK’
Akgün, barınma ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerin mecburen akrabalarının yanında kaldığını kaydederek, “Barınma ihtiyaçlarını karşılayanlar karşılıyor. Karşılayamayanlar ise şehirde akrabaları varsa onların yanında geçici barınmayı tercih ediyorlar. Emlak ofisine gelen birçok öğrenci, “akrabalarımızın yanındayız, burada uzun süre kalamayız” diye anlatıyorlar. Bu sayı yüzde 10 kadar öğrenciye tekabül ediyor. Birçok kişi barınma sorununu çözmüş değil. Hala sıkıntı var. Aile gelirlerinin de az olmasından kaynaklı öğrencilerde bir panik havası var. Keşke okumasaydık. Çalışsaydık diyen öğrenciler de var” ifadelerini kullandı.

MERKEZ DIŞINDA KIRIK DÖKÜK EVLER BİLE 10-20 BİN TL ARASINDA
Akgün son olarak, kiralık evlerin İzmir merkezinin dışına çıkıldığında 10 ila 15 bin TL arasında değiştiğini ifade ederek, “Metropolde ise bu rakam 15 bin ile 25 bin TL arasında seyrediyor. 1 artı 1 evler de olsa 10 bin TL’nin altında ev bulmak mümkün değil. 2 artı 1 ve 3 artı 1 daireler 10 ila 20 bin TL arasında kırık dökük evler bile bu fiyatta. Nitelikli evler ise yüzde yaklaşık yüzde 40 daha fazla. Öğrenciler fedakarlık yaparak çoğu zamanını yolda geçirerek eğitime fazla süre ayıramıyor”  açıklamasını yaptı.