GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Kasım 2018 Cuma 08:29

İzmir'de pazarcıların başkanından kritik uyarı: Bırakma noktasına geldik!

Yeni Hal Yasası’yla birlikte haller şirketlere, pazarlarda belediyelere bırakılarak komisyonculuk ortadan kalkacak.  Yeni Hal Yasası hazır hale gelirken İzmir Esnaf ve Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, bu yasanın kendilerine danışmadan yapıldığı takdirde çeşitli mağduriyetler yaşayacaklarını söyledi.

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, Yeni Hal Yasası’yla birlikte hallerin yap-işlet-devret modeliyle profesyonel şirketler tarafından yönetileceğinş yaş meyve sebzede yaşanan yüzde 25-30 zayiatların ortadan kalkacağını ve aynı zamanda hem sağlıklı ürün, gıda güvenliği, enflasyonla mücadeleye hizmet veren bir paket olacağını söyledi.

İzmir Esnaf ve Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Yeni Hal Yasası’nın oluşturulurken STK’lara ve odalara danışılmadan yapıldığını, bugüne kadar masa başında alınan kararların uygulamada tutmadığını belirterek uyarılarda bulundu.

MASA BAŞINDA ALINAN KARARLAR OLMUYOR
Beklentilerinin yeni yasa oluşturulurken esnaf ve pazarcılara danışılması olduğunu söyleyen Başkan Erişen, “Bizde hal yasasının nasıl olacağını bekliyoruz. Bizlerinde görüşleri alınarak nasıl yapılması gerektiğini tasarlarsak hem esnafımız hem de oraya gelen vatandaşlarımız rahat eder. Ama odaları bile bu taslakta göremedik. Sadece belediye ve şirket var. Bugüne kadar esnaf ve pazarcılarla ilgili masa başında alınan kararların uygulamaya geçirilirken tutmadığını gördük. Bundan dolayı bu yeni çıkan taslağı bizde birliklerimize göndereceğiz. Halciler şirketin kiracısı olacak. Buda ne kadar iyi olabilir bilemiyoruz. Çünkü daha önce yapılan özelleştirmelerde nasıl bir durum olduğu ortada, şeker fabrikaları vb. özelleştirmelerin iyi gitmediğini ve insanların sıkıntıya düştüğünü görüyoruz” dedi.

PAZARCILAR BIRAKMA NOKTASINA GELİYOR
Daha öncede pazarcıları belediyelerin yönettiğini belirten Başkan Erişen,”Belediyeler yapılan pazar yerlerinde esnafları mağdur etmemeli özellikle yeni pazar yerlerinde yaşanan sıkıntılar ortada dolayısıyla alınacak kararlarda her mesleğin temsilcileriyle bir araya gelip ortak bir karar alınması gerekiyor. Çünkü bir mühendisin masada yaptığı iş ile sokakta bu işi yapan insanlar arasında bir farklılık var. Yeni pazar yerlerinde esnafın sayısı düştü. Yerler küçülüyor bu konuda mağdur ediliyoruz. Şimdi yasada iki yer verilmiş sokakları darsa bu yerler işlevlerini kaybediyor ve pazarcılar bırakma noktasına geliyor. Bakıyorsunuz üreticinin şeker pancarı karın altında kaldı. İnsanlar meclise geldi. Eğer görüşler alınırsa daha iyi bir sonuç ortaya çıkacaktır” diye konuştu.