GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Ağustos 2024 Perşembe 10:24

İzmir’de ‘özel okul’ kazığı: Taksi bile servisten daha ucuz!

İzmir Servisçiler Odası, yeni eğitim yılı tarifesi için yüzde 20 zamlı tarifenin onayını beklerken, kendi servis ağını kuran özel okullar rakamları yaklaşık 2,5 kat artırdı; 7 km mesafe için 36 bin lira olan ücreti 92 bin liraya yükseltti. Aynı mesafede gidiş geliş-taksi ücreti 420 lira olurken, veliler servise aynı mesafe için 515 lira ödüyor. Bazı veliler ise kendi aralarında birleşerek taksicilerle anlaşma yapmaya başladı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Her yıl okullar açılmadan önce başlayan servis ücreti krizi, bu yıl da tekrar gündeme oturdu.

İzmir Servisçiler Odası’nın yüzde 30 zam talep ettiği yeni dönem tarifesi UKOME genel kurulunda yüzde 20 olarak kabul görürken, yeni tarife İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın onayını bekliyor. İzmir Servisçiler Odası’nın 7 kilometre mesafeyi kapsayan 0-10 kilometre servis ücreti 18 bin 045 liraydı. Bu ücretin, yüzde 20 zammın onaylanması halinde 21 bin 645 lira olması bekleniyor.

Ancak özel okullar, oda tarifesinden bağımsız olarak uyguladıkları rakamlarla dudak uçuklatıyor. Özel okulların 7 kilometre mesafe için bir eğitim yılını kapsayan toplam 180 iş günü için istediği ücret, 2,5 kat arttı. Böylece servis ücretleri, taksi ücretini geride bıraktı.

AYNI SORUN, BU YIL DA ÇÖZÜMSÜZ
Eylül-Mayıs ayları arasında toplam 180 gün okula gidip gelen öğrenciler için geçtiğimiz eğitim yılında 7 kilometre mesafe için 36 bin lira servis ücreti alan özel okullar, bu rakamı 92 bin 600 liraya yükseltti. Taşeron servisçilerin, bu paradan okula komisyon ödediği öne sürüldü. Her yıl tartışılan bu servi s konusunun bu yıl da çözümsüz kalmasına tepki gösteren veliler, “Bu nasıl bir tarifedir! Bu rakamlar nasıl belirleniyor, kim belirliyor?” sorularıyla isyan ediyor.

ÖĞRENCİ TAKSİYLE GİDİP GELSE, 420 LİRA ÖDEYECEK
Bu arada öğrencilerin, bugünkü tarifeyle okullarına taksiyle gidip gelmelerinin maliyeti daha düşük kaldı. Taksiyle yolculukta taksimetre, 7 kilometre gidiş için 210 lira yazarken, dönüş için de aynı para ödendiğinde rakam 420 lira oluyor. Özel okul servisi ise 515 liraya mal oluyor. Bu durumda taksiyle okula gidip gelmek, servise göre 95 lira daha ucuza mal oluyor.

VELİLER TAKSİLERLE ANLAŞMAYA BAŞLADI
Özel okul servisiyle odaya kayıtlı servisler arasındaki yaklaşık 75 liralık fark, velileri kara kara düşündürüyor. Bazı veliler ise kendi aralarında birleşerek taksicilerle anlaşma yoluna gidiyor.