GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
12 Aralık 2023 Salı 12:21

İzmir’de o bölgelerde kiralarda düşüş!

Son günlerde kiralarda fahiş fiyatların düşmesi dolayısıyla İzmir’de de durum kiracıların lehine döndü. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Kira fiyatlarının ülke genelinde düşme eğilimi göstermesinin İzmir’de de görüyoruz. Fiyat düşüşlerinin nedeni arz dolayısıyla değil, talebin azalmasından kaynaklanıyor. Kiralardaki düşüş yüzde 10 ile 30 arasında değişiyor. Merkez yerlerde pek düşüş görülmese de biraz daha kent merkezi dışındaki yerlerde 20 bin TL’ye olan bir daire 15 bin TL’ye tutulabilir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kötü gidişat ve artan enflasyon dolayısıyla kiralık daire fiyatları uçuşa geçmiş barınma krizi meydana gelmişti.

Ülkede son günlerde fahiş fiyatlara ulaşan kiralık dairelerde düşme eğilimi başladı. İzmir’de de görülen düşüşlerin sebebini sektör temsilcileri yüksek konut faizleri sebebiyle satılamayan mülklerin kiraya çıkartılmasından kaynaklandığını söyledi.

MERKEZDE DÜŞÜŞ GÖRÜLMESE DE…
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

Kiralık dairelerde lokasyona göre düşüş yaşandığını kaydeden Akgün, “Kira fiyatlarının ülke genelinde düşme eğilimi göstermesinin İzmir’de de görüyoruz. Fiyat düşüşlerinin nedeni arz dolayısıyla değil, talebin azalmasından kaynaklanıyor. Kiralardaki düşüş yüzde 10 ile 30 arasında değişiyor. Merkez yerlerde pek düşüş görülmese de biraz daha kent merkezi dışındaki yerlerde 20 bin TL’ye olan bir daire 15 bin TL’ye tutulabilir” dedi.

SATILIK İLANLAR KİRAYA DÖNDÜ
Banka faizlerinin yüksek olması ve barınma ihtiyacının karşılanamaması dolayısıyla satılık ilanların kiralığa döndüğünü ifade eden Akgün, “Kiralık arzının oluşmasının temelinde yüzde 25-30 olsa da bunun payı var. Bu durum da kiracının lehine döndü. Satmak isteyenler satış yapamayınca kiralık arayan insanların yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya ve artış trendinin durması ve fiyatların geriye düşmesi kiracı için avantaj oluşturuyor.  Yatırımcılar son yıllarda konut alamıyor.  Yatırım yapamayınca da konut arzı oluşmuyor. Böylece kiralık daire kıtlığı oluyor. Satılması gereken 3 milyon konut iki yılda satılamadı. Böyle olunca da kiralık konutlarda fiyat artışı olmuştu” şeklinde konuştu.