GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Ağustos 2017 Salı 13:52

İzmir'de o bölge için 'içki ruhsatı' adımı: CHP'den 'İş Bankası' teyakkuzu!

İŞ GYO tarafından yeni kent merkezinde faaliyet gösterecek Ege Perla’daki kafe ve restoranların içki ruhsatı alacak olması ortaya iddiaların atılmasına sebep oldu. CHP’nin bankayla olan ortaklık ilişkisinden dolayı sürece genel merkez düzeyinde müdahale ettiği öğrenildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi, yeni kent merkezi olarak adlandırılan bölgede faaliyet gösteren kafe ve restoranlara içki ruhsatı vermeye hazırlanıyor.

Emniyet Müdürlüğü’nün ilçedeki düzenlemeye onay vermesinin ardından belediyenin Ağustos ayı olağan meclis toplantısında gündeme alınan ruhsat konusu hukuk, esnaf ve çevre komisyonlarında bekletiliyor.

Türkiye İş Bankası iştiraki olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (İŞ GYO) tarafından yapımı devam eden ve yatırım maliyeti 450 milyon lira olan Ege Perla Projesi’nin merkezde bulunması ortaya bazı iddiaların atılmasına sebep oldu.

Bankada yaklaşık yüzde 30’luk Atatürk hisselerinin sahibi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ruhsat düzenleme sürecine dahil olduğu öne sürüldü.

Konak Belediyesi’nin sorumluluk alanında kalan yeni kent merkezi kısmında içki ruhsatının sadece Ege Perla ile sınırlı olarak verileceği iddia edildi. Konak Belediyesi’nde bazı meclis üyelerinin ise, “Herkese ruhsat verelim’ dediği ve sorun çıkardığı dile getirildi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak’ın bu süreçte yan yana olduğu belirtildi. İki başkanın da söylentilerin aksine belli bir bölgeye içki ruhsatı verildiğinde hiçbir ayrım yapılmadan herkesin bu imkandan yararlanacağını savunduğu belirtildi.  

Süreç için ayrıca Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun devreye girdiği ifade edildi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger, İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP İzmir eski Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin ruhsat sürecini takip ettiği belirtildi. Türeli’nin il yönetimi bazında temaslarda bulunduğu iddia edildi.

Gelişmelerin ardından CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak Egedesonsöz’e önemli açıklamalarda bulundu.

MECLİSTE BİRAZ TARTIŞMA OLMUŞ
İl Başkanı Asuman Ali Güven,  “Sadece İş Bankası binası değil, orada bir sürü gökdelen yapılıyor. Emniyet müdürlüğü o bölgeye komple içki ruhsatı verilmesini uygun buldu. Konak meclisi şimdi oraya ruhsat verecek. Orada işletme açmak isteyenler ruhsat başvurusunda bulunacak. Sadece İş Bankası’nın yerini değil tüm işletmeleri ilgilendiren bir durum. Tek bir yere ruhsat verme gibi bir durum söz konusu değil. Bu konu mecliste biraz tartışma konusu olmuş. Bölge bazında oraya ruhsat verilecek. Konak meclisi oraya onay verecek. Bu bir tartışma konusu ama belediye tamamına onay verecek. Bir ayrım yapılması söz konusu değil, doğru da değil” dedi.  

GENEL MERKEZDEN BİR DUYARLILIK VAR
Genel merkez kanadından müdahaleler ve İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Türeli’nin kendisini telefonla aradığının iddia edilmesine yönelik konuşan Güven, “Beni kimse aramadı. Bizim tavrımız bütün bölgenin ruhsatlandırılmasıdır. Emniyetten geldiği şekliyle herkese ruhsat verilmesi gerekiyor. Belediye başkanımız da aynı görüşü savunuyor. Ve meclisten karar bu şekilde çıkacak. Tüm faaliyet gösterecek kuruluşlara bölge bazında ruhsat olacak. Dedikodu oluyor, konuşuluyor. Ama bu ruhsat verilecek. Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Genel merkezden bir duyarlılık var. İş Bankası’yla ilgisi yok. Ama niye ruhsat verilmiyor diye dile getiriliyor. Oradaki iş sahipleri, büyük kuruluşlar, oralara ruhsat verilmesini istiyorlar. Kiraya verecekler, yatırım yapacaklar var. Onlar da bu ruhsatın bir an önce verilmesini talep ediyorlar. Bu zaten 2 aylık bir süreç. Ramazan bayramından önce bu işler gündeme gelmeye başladı. Araya ramazan ve yürüyüş girdi. Şimdi yakın bir dönemde ruhsat verilecek. Erdal Bey’i de arayanlar olmuş. Niye ruhsat verilmiyor, gecikiyor demişler. Konak meclis son kararı alacak. Bizim bir yetkimiz yok. O konuda Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak toplantı yapıyor. Bir an önce bu iş halledilsin. Dedikodulara mahal vermeyin diye bizim bir telkinimiz var. Toplanın karar verin, bu iş bitsin diyoruz” açıklamasını yaptı.

  

BİNAYLA ALAKASI YOK, BÖLGEDEKİ HERKES RUHSAT ALABİLECEK
Konak İlçe Başkanı Başak ise, “Bölge itibariyle ruhsat veriliyor. Bir cadde ya da alana içki notu düşülüyor. Binayla alakası yok bu durumun. İçki ruhsatı verildiğinde müracaat eden herkes alabilecek. Öyle bir şey olur mu? Mantık dışı bir şey kabul edilebilir mi?” diye konuştu.