GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Şubat 2024 Çarşamba 11:21

İzmir’de meclis üyeliği hareketliliği… Yazıcı yolda, fermuar sistemi masada!

AK Parti İzmir’de meclis üyelerini belirleme süreci belli olmaya başladı. Edinilen bilgiye göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı İzmir’deki süreci bizzat yönetmek için yarın İzmir’e gelecek. Cumhur İttifakı'nın ortağı olan MHP ile ise ortak liste yapılacağı ve 2019 Yerel Seçimi’ndeki gibi fermuar sistemi uygulanacağı aktarıldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Yerel seçimlere 50 günden az bir süre kala siyasi partilerde hareketlilik devam ediyor. Belediye başkan adayları tanıtımlarını büyük oranda tamamlayan partilerde gözler bu kez ilçelerde görev alacak meclis üyesi seçimlerine çevrilmiş durumda…

Bu kapsamda yoğun çalışmaların sürdüğü Cumhur İttifakı’nda İzmir’deki meclis üyelerinin belirlenme süreci ile ilgili hummalı çalışmalar yürütülüyor.

SÜRECİ HAYATİ YAZICI YÖNETECEK
AK Parti’de süreç ilk olarak ilçe başkanlıkları liste hazırlayacak ve tamamlanan listeler AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda kurulan komisyona iletilecek.

İlde toplanacak olan listeler için ise Ankara’dan bir komisyon geleceği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi ve Hukuki İşleri Başkanı Hayati Yazıcı İzmir’deki süreci bizzat yönetmek için yarın İzmir’e gelecek.

KAPSAMLI KOMİSYON KURULACAK
Beraberindeki ekip ile çalışmaları yürütmesi beklenen Yazıcı’nın İl Başkanı Bilal Saygılı, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, ilçe belediye başkan adayları ve ilçe başkanlarının katılımı ile bir komisyon kuracak. Bu komisyonda yapılacak çalışma sonrası ise meclis üyesi adaylarının belirlenmesi bekleniyor.

FERMUAR SİSTEMİ YENİDEN
Diğer yandan Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti arasında süreçle ilgili heyetler biraraya gelecek. Partilerin ilçelerdeki oy oranlarına göre fermuar sistemi yönteminin benimseneciği bildirildi. 2019 Yerel Seçimleri’nde de uygulanan fermuar sistemine göre iki parti ortak liste yapacak. Fermuar sistemi uygulamasında gerek 2019 yılındaki yerel seçimlerde gerekse de 14 Mayıs’taki milletvekilliği seçimlerindeki partilerin oy oranlarını da dikkat alınacak.

Buna göre meclis üyeleri adayları içerisinde AK Parti’nin yada MHP’nin daha çok oy aldığı yerler baz alınarak aday dağılımı yapılacak. Cumhur İttifakı’nın seçimlere iddialı hazırlandığı ilçelerde partilerin oy dağılımına göre aday sıralamasındaki ilk 10 adaydan 3’ü oyu az olan partiden gösterilecek. Kazanma ihtimalinin zor görüldüğü ilçelerde ise sıralamadaki ilk 10 adaydan sadece 1 kişi gösterilecek. O aday da üçüncü sıradan aday gösterilecek.