GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Ağustos 2017 Cumartesi 11:55

İzmir’de masonların locası neden yıkıldı?

Cumhuriyet Bulvarı üzerinde yer alan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası (HKEMBL) İzmir Şube binası yıkıldı. Mason locasının yenilenmiş haliyle alana tekrar inşa mı edileceği yoksa farklı bir proje mi yapılacağı merak konusu oldu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Türkiye’de milyonlarca yapı kentsel dönüşüm kapsamında yıkılırken İzmir’de bulunan Masonların locasının da bu yenilenme sürecinden nasibini aldığı belirtildi.

Eski binaların yerine yeni yapıların inşa edilmesi kapsamında yerel yönetimler harekete geçerken, Cumhuriyet Bulvarı üzerinde yer alan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası (HKEMBL) İzmir Şube binasının da bu gerekçeyle yıkıldığı öne sürüldü.

Yıkımın ardından alanda yeni bir projenin mi yoksa locanın yenilenmiş haliyle tekrardan faaliyet mi göstereceği merak konusu oldu.   

Dünyada kabul edilen tek ve en eski Türk Mason Büyük Locası olması sebebiyle yapılanmaya bağlı olan lokalin, bulunduğu arsada yenisinin yapılmasının beklendiği ifade edilirken ayrıca başka bir projenin yapılma ihtimalinden de söz ediliyor.

Türkiye’de çok sayıda yerde dernekler statüsünde faaliyet gösteren mason locası İzmir’de 1949 yılında açılmış ve 1954 yılında ise binanın mülkiyetini almaya hak kazanmıştı.