GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:37

İzmir'de korkutan iddia! JES'in suyu dereye mi akıyor?

Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu İzmir Jeotermal Şirketi’nden aldığı işletim hakkı ile çalışmalarına başlayan Seferihisar’daki RSC Elektrik’e ait jeotermal elektrik santralinin zehirli yer altı sularını geri basmak yerine dönem dönem dereye akıttığı iddia edildi. Bölge halkı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e denetleme çağrısında bulundu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Seferihisar’da Kavakdere ve Orhanlı köylerinin arasında yer alan RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne ait jeotermal enerji santralinin dönem dönem yer altından çıkan zehirli deşarj suyunu yer altına geri basmak yerine dere yatağına saldığı ileri sürüldü. Sosyal medya hesaplarından santralden video görüntüleri yayınlayan Orhanlı Köyü Derneği İzmir Valiliği’ne çağrıda bulundu.

Konuya ilişkin Ege’de Son Söz’e açıklamada bulunan derneğin eski yönetim kurulu başkanlarından Galip Ener, derinden çıkan ve içerisindeki birçok kimyasal madde bulunduran suların yer altına gönderilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun yerine şirket son bir yıldır bazen ayda bir bazen 3 haftada bir bu suları yeniden yer altına göndermek yerine maliyeti azaltmak için santralin yanından geçen dere yatağına salıyor. Geçen haftalarda da gökyüzüne buharını salmıştı” dedi.

‘HAFTA SONU İLGİLENECEK KİMSEYİ BULAMIYORUZ’
Durumu kurumlara ve jandarmaya bildirdiklerini belirten Ener “Jandarmaya bildirdiğimizde ‘Bu bizim görevimiz değil, bununla ilgili bir tutanak tutma yetkimiz yok’ cevabını alıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğüne de bildirdiğimizde ise ‘Hafta sonu mesaimiz yok, hafta içi saldıklarında bizi çağırın’ yanıtı geliyor. Ama mesai saati dışında yapıldığı için böyle çelişkili bir durum yaşanıyor. Şirket de bunu çok iyi bildiği için bu faaliyetlerini hafta sonu sürdürmeye devam ediyor” diye konuştu.

VALİ KÖŞGER’E ÇAĞRI: TAKİPÇİSİ OLSUN
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e çağrıda bulunan Ener, “Kamu kurumları gelip bu kontrolü yapmadığı için şirket de istediği gibi çalışmalarını sürdürüyor... 'Ne de olsa kimse gelip beni denetlemiyor' diyor. O yüzden Sayın Vali'nin bu konunun takipçisi olmasını istiyoruz. Valinin bu durumdan haberdar olmadığını düşünüyoruz... Ne yazık ki o bölgede hem derede hem de karadaki canlılar zarar görmekte ve yerel sularımız zarar görmektedir. Bu alanda İZSU’nun içme suyu sondaj noktaları var ve Kavakdere halkı bu içme suyu sondajlarından çıkan suyu kullanıyor” ifadelerini kullandı.

VALİLİKTEN ALDIĞI DEVİRLE ÇALIŞMALARA BAŞLADI
İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu İzmir Jeotermal A.Ş bünyesinde yer alan Seferihisar’daki jeotermal kuyularının işletim hakkı 2017 yılında hazırlanan bir protokol ile 20 yıllığına Artes Enerji’ye bağlı RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne devredilmişti. Bakanlıktan ÇED izinlerini alan şirket 2020 yılında çalışmalarına başlamıştı. Şirketin sahibi olan Haydar Arda Çakmak ise siyasi kimliği ile de tanınıyor.

KÖŞGER VE SOYER ZİYARETTE BULUNMUŞLARDI
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, 20 Ekim 2021 tarihinde İzmir Jeotermal A.Ş’nin kurulu tesislerini incelemek için gittikleri Seferihisar’da RSC Elektrik’in jeotermal elektrik santralini yerinde incelemişti.