GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Şubat 2022 Pazar 10:12

İzmir'de kaçak kazıdan tarih çıktı

İzmir’in Urla ilçesindeki SİT statüsündeki askeri bölgede yapılan kaçak kazı sonucunda ortaya çıkan tarihi kalıntı bakanlık tarafından koruma altına alındı. Bölge 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edildi. 

EGEDESONSÖZ – Resmi Gazete’de yer alan ilana göre İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına bir yenisi daha eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yaptığı incelemeler sonucunda İzmir’in turizm merkezlerinden biri olan Urla’da bir bölgeyi 1’inci derece arkeolojik SİT alanı ilan etti.

İlçenin Kuşçular Mahallesi sınırları içinde kalan Azmak Mevkii’ndeki ormanlık alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarı sonucunda yapılan incelemeler sonucunda bakanlık uzmanları bölgede tarihi duvar kalıntısı bulundu. Aynı zamanda askeri yasak bölge ve nitelikli doğal koruma alanı içinde kalan bölge kararla birlikte koruma altına alındı. 

Karar tapuya şerh düşülecek ve bölge için koruma amaçlı imar planları hazırlanacak. Bakanlık ayrıca kaçak kazı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar verildi. Tarihi kalıntının bulunduğu alan Azmak plajının yakınlarında kalıyor. 

Kararda “İzmir İli, Urla İlçesi, Kuşçular Mahallesi, Azmak Mevkiinde Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Askeri Yasak Bölge sınırı içerisinde kalan orman alanında yapılan kaçak kazıda yapı kalıntısı bulunması üzerine Izmir Müze Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda; kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanının 2863 sayılı Yasanın 7. maddesi hükümleri gereğince 1.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, sınırları belirlenmiş alanın tapu kayıtlarına "1.derece arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına” ifadeleri yer aldı. 

SELÇUKLULARDAN KALMA ÇEŞMENİN TAŞLARI ÇALINMIŞTI
1’inci  derece arkeolojik SİT ilan edilen bölgede yapılan kaçak kazı sonucunda Selçuklular dönemine ait olduğu düşünülen çeşme ve çevresindeki taşlar kimliği define avcıları tarafından çalınmış, durumu fark eden bölge halkı durumu jandarmaya ihbar etmişti. Tarihi Akçalılar çeşmesi ve çevresinde yapılan kaçak kazı çalışmaları sonucunda bazı lahitler de ortaya çıkarken kazı çalışması nedeniyle bölge koruma altına alındı.