GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Ekim 2022 Pazar 13:49

İzmir'de gastronomi şöleni bu festivalde!

İzmir mutfağını tanıtmayı ve kenti gastronomide öne çıkarmayı amaçlayan gastronomi festivali İzmir GastroFest, 5'inci kez düzenlendi.

Tarihi Havagazı Fabrikasındaki festivalin açılışına video mesaj yollayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Bakanlığın desteklediği etkinliğe yurt içi ve yurt dışından gastronomi dünyasının önemli isimlerinin katılacağını belirtti.

Festivalin "tatlı tuzlu su kaynakları" temasıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Yavuz, suyun geleceğe bırakılacak temel miraslardan olduğunu ifade etti.

Yavuz dünyanın kalabalıklaştığını, yoksulluk, savaş, iklim krizleriyle boğuştuğunu dile getirerek, "Sürdürülebilir kalkınmanın en önemli bileşenlerinden biri de su yönetimi. Bu konuda karşı karşıya olduğumuz önemli sorunlar mevcut. Suyun stratejik önemi de yıllar geçtikçe artıyor. Tıpkı enerjiye ve diğer ham madde kaynakları gibi su da uluslararası ilişkilerin önemli bir konusu haline geldi. Kuraklıklar ve buna bağlı olarak gelişen gıda krizlerinin yol açtığı göçler toplumsal gerilim fayları yaratmaya başlıyor. Bunlara göğüs germenin yolu akılcı, planlı politikalarda toplumsal ve uluslararası iş birliğinden ve dayanışmadan geçiyor." ifadelerini kullandı.

Mutfak kültürünün, son yılların en rağbet gören konulardan olduğuna değinen Yavuz, şöyle konuştu:

"Turizmde gastronomi önemli bir ağırlığa sahip. Yeme içme çeşitliliği, yöresel tatlar, yöresel ürünler giderek yer seçiminde önemli rol oynuyor. Biz bu konuda en şanslı ülkelerden birisiyiz. İnanılmaz bir mutfak zenginliğine sahibiz. Gastronomi alanındaki tanıtım faaliyetlerinde giderek daha çok önem veriyoruz. Türk mutfağını dünya markası yapmak amacıyla katılımcı bir yaklaşımla çalışıyoruz."

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da kuraklığın dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini ifade etti.

Festivalin tatlı ve tuzlu su kaynaklarını konu almasının önemli olduğunu kaydeden Özpoyraz, oda olarak kuraklıkla ilgili farkındalık çalışmaları yaptıklarını anlattı.

"Geleceğe Miras II: H2o tatlı tuzlu su kaynaklarımız" temalı festival programında gün boyunca söyleşiler, tadım etkinlikleri ve film gösterimi gerçekleştirilecek. (AA)