GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Eylül 2018 Perşembe 08:16

İzmir’de esnaf kan ağlıyor: Doların ateşi beyaz eşyayı da yaktı!

İzmir Ticaret Odası 26. Ev Aletleri Grubu Üyesi Metin Aztekin, piyasalardaki dalgalanmanın beyaz eşya sektörünü vurduğunu söyledi. Fiyatlara yüzde 40-60 arasında zam geldiğini belirten Aztekin, fiyatların sabitlenmesi için çağrıda bulundu.

Doğan Bulut / EGEDESONSÖZ- Döviz kurunda yaşanan dalgalanma her sektörü etkilediği gibi Beyaz Eşya sektörünü de zor durumda bıraktı. Fiyatların yüzde 40-60 civarında artması beyaz eşyaya olan ilgiyi azalttı. Esnaf ise sattığı ürünü aynı fiyata alamamaktan şikayetçi. İzmir Ticaret Odası 26. Ev Aletleri Grubu Üyesi Metin Aztekin, yaşanan dalgalanma karşısında fiyatların sabitlenmesini istedi.  

HAM MADDE DIŞARIDAN OLUNCA…
Satışların azalmasıyla birlikte taksitlere gelen kısıtlamalarında kendilerini olumsuz etkilediğini vurgulayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Metin Aztekin; “Bütün ürünlerde %40-60 arası bir zam geldi. Fiyatlar yerine bile oturmuyor. Üreticiler ve satıcılar bundan kaynaklı devamlı fiyatlarla oynuyor. Piyasanın oturmasını ve fiyatların sabitlenmesini bekliyoruz. Dışarıya bağlı olduğumuz için ham maddeyi dolarla alıyoruz bu da fiyatlara yansıyor. Halkın ürünlere olan talepleri durdu. Satışlar çok azaldı. Şu an için dükkanını kapatan esnaf yok, ama yavaş yavaş olacak” dedi.

ÜRETİCİ FİYAT VEREMİYOR
Dalgalanmanın en 1-2 ay süreceğini bildiren Aztekin, “Beyaz eşyada geçiş dönemi yaşıyoruz Vatandaşların alım gücü yok. Biz de karşı taraftan ne kadara alıp ne kadara satacağımızı bilemiyoruz. Karşı tarafta bize fiyat veremiyor. Sattığın ürünü aynı fiyata alamıyorsun. 5 Bin liraya bir ürün satıyorsun. Aynı ürünü bir daha alayım dediğinde 5 Bin 500 lira ödüyorsun. O zamanda satmanın manası kalmıyor. Böyle bir sıkıntılı süreç mevcut” diye belirtti.

‘AMAZON’ TEHLİKESİ: ESNAFI ÇOK ÜZER
Dünyanın en büyük internet alış-veriş sitesi Amazon’un Eylül-Ekim ayında Türkiye’de faaliyete başlayacağını belirten Aztekin,  “Bu site şirketlerle doğrudan ilişki kurup malı daha ucuza satabiliyor. Amazon’un devreye girmesi bütün esnafı etkiler. Fiyatlarda rekabet ortamı yaratılsın diye Rekabet Kurumu’nu göreve çağırdık. Piyasaya girdiklerinde çok aşırı düşük fiyatlarla çıkmaması lazım. Çünkü bayilerin yüzde 10 karı var bu işten. Şimdi sen yüzde 10 karla mal satıyorsan onlar geldiğinde yüzde 10 zarar var. Maalesef esnafı çok üzer bu durum. Bazı ürünler toptancının sattığı fiyatın çok altında. İnternetten alınan ürünler daha ucuz olduğu için cazip geliyor ama ürün eline ulaştığında defolu ya da arızalı oluyor. Bunun için internetten alınan ürünlerde dikkat edilmesi gerekiyor. Rekabet Kurumu’nun devreye girip incelemeli” diye konuştu. 

E-HACİZ KALKMALI
Şirketlere gelen E-Haciz uygulamasının yanlış olduğunu vurgulayan Aztekin, “Bunun kaldırılmasını istiyoruz. Bankaya bloke geliyor. Bankada ne kadar paran varsa blokeye uğradığı için kullanamıyorsun. Bizde alacaklarımıza E-Haciz yapamıyoruz. Yapmayalım da zaten yanlış bir uygulama. Norma haciz yapılması gerekiyor” dedi.