GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
22 Mayıs 2023 Pazartesi 08:27

İzmir’de emlakçıların başkanı uyardı: Konutta yükseliş kapıda!

Konut satışlarında yaşanan durgunluk hakkında değerlendirme yapan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu “Seçimden kaynaklı piyasalarda ciddi bir durgunluk yaşadık. Bu durum döviz, altın gibi menkul kıymetlerin artmasını tetikledi. Konut satışları yüzde 41 düşmüş olsa da fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. İnşaat maliyetleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 64, işçilik maliyeti ise yüzde 116 arttı. Bu yüzden fiyatlarda artış bekliyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- 2022 yılı Nisan ayında İzmir’de 8 bin 459 olan konut satışı 2023 yılı Nisan ayında %41,4 azalarak 4 bin 960 oldu. Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %35,6 azalarak 85 bin 652 oldu.

İzmir’de konut satışlarındaki sert düşüşü Egedesonsöz’e değerlendiren İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu inşaat ve işçilik maliyetlerinin artışına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri dolayısıyla sektörde durgunluk yaşandığına dikkat çeken Güleroğlu, “Seçimden kaynaklı piyasalarda ciddi bir durgunluk yaşadık. Bu durum döviz, altın gibi menkul kıymetlerin artmasını tetikledi. Vatandaşlar menkul kıymetlere yöneldi. Kredi fark oranları düşüktü ancak verilecek limit 250 bin TL'yi geçmedi. Bugün en ucuz ev 1 milyon 500 TL'ye yükseldi. İnsanlar ev bulamıyordu. Dolayısıyla durgunluk yaşadık. Seçimden sonra piyasaların dengelerini göreceğiz. Konut satışları yüzde 41 düşmüş olsa da fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. İnşaat maliyetleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 64, işçilik maliyeti ise yüzde 116 arttı. Bu yüzden fiyatlarda artış bekliyoruz” dedi