GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Nisan 2022 Çarşamba 21:21

İzmir'de dev iftar buluşması: Bakan Kurum'dan müjde!

İzmir Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği 'İzmir'de İftar Buluşması'nda 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de yaşanan deprem sonrası mağduru olan vatandaşlar, depremzedelerin evinin inşaatında çalışan işçiler ve AFAD görevlileri ile bir araya geldi. İftarda konuşan bakanların sözlerinde 'birlik ve beraberlik' vurgusu yer aldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği 'İzmir'de İftar Buluşması' etkinliği tamamlandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ve AK Parti İzmir Milletvekilleri Necip Nasır ve Ceyda Bölünmez Çankırı'nın katıldığı iftar yemeğinde siyasiler, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de yaşanan deprem sonrası mağduru olan vatandaşlar, depremzedelerin evinin inşaatında çalışan işçiler ve AFAD görevlileri ile bir araya geldi. 

KURUM: YIL SONUNDA EVİNE GİRMEMİŞ DEPREMZEDE KARDEŞİMİZ KALMAYACAK
İftar buluşmasında konuşmasını gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıl sonuna kadar evine girememiş depremzede vatandaşı kalmayacağını ifade etti. Bakan Kurum konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün İzmir'de kardeşlerimiz ile hep birlikte bir arada olduk... Dertleştik, hasret giderdik... İzmir bizim için faklıdır. Yeri ve önemi farklıdır. Deprem sırasında burada bu sokaklarda hep birlikteydik... Sizlerle birlikte kardeşlerimizin yaralarını sardık. Bu nedenle 4 ay sonra istiklalimizin tapusu bu şehirde sizlerle bulunmaktan dolayı çok büyük memnuniyet duyuyorum. Buradan 5 milyon İzmirli kardeşimize sonsuz sevgilerimi iletiyorum. Burası Bayraklı... Bundan 2 yıl önce bu sokaklarda toz duman içinde bir oraya bir buraya koşturuyorduk. O günleri hiç unutmadık. O gün İzmirimize söz verdik. Depremde İzmir evinin direklerini yitirdi. Rıza Bey apartmanında yitirdiğimiz babalarımızı unutmadık. Kimileri henüz çocuktu, evinin neşeleriydi... İzmir evinin neşelerini kaybetti. Biz umudu unutmadık. İzmirlilere bir söz verdik. Çocuklarımızı önce kurtaracağız sonra onlara sıcak yuva armağan edeceğiz dedik. Cumhurbaşkanımızı buraya geldi Elazığ'da Kastamonu'da Bartın'da ne yaptıysak hızlı bir şekilde konutlarımızı yapacağız diye söz verdi. Hayatları yeniden başlatacağız dedik ve TOKİ ile İzmir tarihinin en büyük deprem dönüşümünü başlattık.

BİR MÜJDE VERMEK GEREKİRSE
5 bin 400 bağımsız birimin planlamasını hiç bekletmeden yaptık. 1 yıl bile bitmeden 26 kasım 2021'de yaptığımız 741 bağımsız bölümü Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile teslim ettik. Bayraklı'da yerinde dönüşüm kapsamında bin 404 konut yapıyoruz. Bunun 723 konut ve 164 işyerini bitirdik ve teslim ettik. Bir müjde vermek gerekirse, önümüzdeki ay itibari ile 681 konutu da hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz ve Bayraklı merkezde dönüşüm anlamında evine girmemiş kardeşimiz kalmayacak. Rezerv alanda 3 bin 657 konut yapıyoruz. Bu konutları da Mayıs itibari ile teslim etmeye başlayacağız. Etaplar halinde de yıl sonunda da evine girmemiş depremzede kardeşimiz kalmayacak" diye konuştu.  

SOYLU: 30 EKİM'DEKİ İZMİR DEPREMİ BİZİM MİLLET SINAVIMIZDI
Kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir depreminin millet sınavı olduğunu ifade ederek, "Dünyada hepinizin bildiği bir denge var. Toprağın etrafını çevirirseniz hayat olur, üstündeki yaşanmışlıklarla vatan olur. Bizi bu coğrafyada güçlü bir millet yapan birlikte başardıklarımızdır. 30 Ekim'deki İzmir depremi bizim millet sınavımızdı. Biz bu sınavı binlerce kez olduğu gibi milletimizin büyük fedakarlığıyla hep beraber aştık" dedi.

BURADA SİZİN KARŞINIZDAYIZ
Hiçbir ayrılığa fırsat vermeden tam bir dayanışma içinde bu badireden güçlü bir millet olmayı başararak çıktıklarına dikkat çeken Soylu, "Elbette acılarımız ve kayıplarımız oldu. 118 vatandaşımızı hayatını kaybetti... 174 vatandaşımız da enkaz altında sağ çıkardık. Bütün süreci herhangi bir acizliğe fırsat vermeden devletimizi ve milletimizin kenetlenmesi ile modern bir millet gibi atlattık. Son 2 yıldır karşı karşıya kalmadığımız afet olmadı desek eksik söylemiş olmam.  Allah bize ne kadar görev verir bilmeyiz. Ancak biz böyle işlerle karşılaştığımızda eğer makamlarımız ile ilgili değerlendirmede bulunuyorsak biz bu milletin evladı değiliz demektir. Sadece evlatlığı bu insanlara nasıl yaparız diye bir anlayış içinde olduk. Çocukluğumuzda hep şu sitemleri duyduk; Devlet felaketler bittikten sonra gelir diye... Burada sizin karşınızdayız. Sizin karşınızda boynu bükük olabilirdik. Elimizdeki imkan bu kadar sizde bizi biliyorsunuz, ancak bu kadar yapabildik diyebilirdik. Ancak Allah şahittir. Köyün tepesine kadar insanların ahırlarındaki koyunları çıkarana kadar... Allah'ım sen bize fırsat verdin. Verdiği fırsat şu; Sınavda makamda mı oturacaksın yok vatandaşın yanında mı olacaksın diye... Nerde bu devlet denen durumundan, Allah devletten razı olsun denilen duruma geldik. Bir tek şeyi dünyaya ispat etmeye çalıştık.

BİZ SİZİ YARI YOLDA BIRAKMADIK!
Biz belki Almaya kadar zengin değiliz. Almanya'da bir sel felaketi yaşandı ve hala onarmayı gerçekleştiremediler. Biz Allah'ın izni milletin azmi ile neresi hasar gördüyse tek tek uzandık ve yeniden hayata geçmesi için çaba gösterdik. Bize itimat edin, bize güvenin. Biz sizi yarı yolda bırakmadık. Biz başka ülkelerin baskına rağmen boyun eğmedik. Biz bu ülke bağımsız olsun, bölünme bütünlüğü içinde Al Yıldız Bayrağının dalgalandığı ülke olsun dedik" ifadelerini kullandı.