GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Aralık 2017 Perşembe 11:19

İzmir'de denizin ortasında can pazarı!

İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek isterken kayalıklarda mahsur kalan 51 göçmeni kurtarmak için çalışma başlatıldı. Yürütülen çalışmalar sonucunda göçmenler kurtarıldı.

İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenler, kayalıklarda mahsur kaldı.

Alınan bilgiye göre, gece "ALO 158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı"nı arayan bir kişi, bir grup göçmenin denizdeki kayalıklarda mahsur kaldığı ihbarında bulundu.

Konuyu araştıran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, aramanın Dikili'nin Bademli Mahallesi açıklarından yapıldığını belirledi.

Bölgeye hareket eden sahil güvenlik botları ve helikopteri, kayalıklarda bir lastik bot ile 51 göçmen olduğunu tespit etti.

Bölgenin kayalık olması nedeniyle havanın aydınlanmasını bekleyen ekipler, helikopterle insani yardım ulaştırmak ve göçmenleri kurtarmak için çalışma başlattı.

HEPSİ KURTARILDI
Kayalıklarda mahsur kalan 15'i çocuk 51 kaçak Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılarak Dikili Limanı'na getirildi. Kaçakların tamamının kurtarılmasının ardından arama kurtarma faaliyetine son verildi.

SAHİL GÜVENLİKTEN AÇIKLAMA
Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

"14 Aralık 2017 tarihinde saat 01.12’de, bir grup düzensiz göçmenin yardım talebinde bulunması üzerine yapılan konum sorgulamasında, göçmenlerin İzmir ili Dikili ilçesi Bademli bölgesinde oldukları belirlenmiştir. Görevlendirilen Sahil Güvenlik Botları ve Helikopteri tarafından saat 02.00’de, Bademli önleri Güvercin kayalıkları üzerinde yaklaşık 50 kişilik bir göçmen grubu ile boş bir lastik bot tespit edilmiştir. Arama kurtarma faaliyetlerine bölgenin sarp kayalık olması, gece şartları ve olumsuz deniz koşulları nedeniyle sabah gün ışıması ile devam edilmiş, mahsur kalan göçmen grubuna helikopterler vasıtasıyla insani yardım (yiyecek, içecek, battaniye) ulaştırılmıştır. Saat 10.15’te ilk kazazede grubu (5 çocuk ve 1 kadın) helikopterle kurtarılarak Dikili Limanı’na ulaştırılmıştır. Müteakiben 45 düzensiz göçmen bölgede bulunan balıkçı tekneleri desteğiyle kurtarılarak Sahil Güvenlik Botlarına transfer edilmiş ve Dikili Limanına intikal ettirilmiştir. Kayalıklarda mahsur kalan toplam 51 göçmenin (36 yetişkin, 15 çocuk) sağ olarak kurtarılmasını müteakip arama kurtarma faaliyetlerine son verilmiştir."

'TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDERİZ'
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçiş yapmak isterken, olumsuz hava koşulları nedeniyle, üzerinde oldukları botun çarptığı kayalıklarda mahsur kalan 51 kişi, sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Dikili Limanı'na getirilen 15'i çocuk, 51 kaçağa burada gıda ve kıyafet yardımı yapıldı. Ölümden dönen kaçaklardan Suriyeli Muhammed Ahmad, "Botumuz kayalara çarpınca zor anlar yaşadık. Türk ekiplerine haber verdik. Zor şartlarda bizi kurtardılar. Hayattayız, Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Ölümden döndük" dedi.

Kaçaklar buradaki ifadelerinin alınmasının ardından Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edilecek.

Öte yandan, Bademli sahilinde de yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçme hazırlığında olan 32 kişi, lastik bota binemeden karada yakalandı.(AA, DHA)