GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Nisan 2023 Salı 10:04

İzmir’de çölde bir vaha… Bu kafede her şey bedava!

Geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen İzmir Gençlik Merkezi, ücretsiz çay ve kahvenin olduğu ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparak gençler arasında popüler hale gelen bir yer bir yer. Seçim ofisi olarak açılırken gençlerin ‘ele geçirdiği’ merkezin hikayesini Ayça Aydın anlattı. 18-30 yaş arasının girebildiği merkez için Aydın, “Bunun yapılabilir olduğunu ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.

Ozan EKİZ – Süreyya SEDAT / EGEDESONSÖZ – Gençlere günlük ücretsiz çay, kahve servisinin olduğu ve içerisinde Playstation, langırt, dart gibi servislerin ücretsiz olarak sunulduğu İzmir Gençlik Merkezi, kısa süre içerisinde İzmirli gençler tarafından popüler bir yer haline geldi. Yakın zamanda yapılan astroloji sohbetleri, kaygıyla baş etme yöntemleri gibi etkinliklerin yapıldığı yer, gençlerin yeni buluşma merkezi haline döndü.

‘SEÇİM OFİSİ İKEN GENÇLER ELE GEÇİRDİ’
Merkezin nasıl bir yer olduğunu ve hikayesini sorumlu kişi Ayça Aydın anlattı. Buranın temelde seçim ofisi olarak başlarken gençlerin ele geçirdiğini ifade eden Aydın, “Bildiğiniz seçim ofisi değil. Tamamen genç gönüllülerin kontrolünde olan ve onların istekleriyle şekillenmiş bir gençlik merkezi. Seçim ofisi hazırlarken gençler burayı ele geçirdi. Yıllardır isteklerini ve son zamanlardaki ekonomik baskılardan sonra her gencin sosyalleşebileceği, burada keyifli zaman geçirebileceği, kahveyi ücretsiz bir şekilde alabileceği bir alan oluşturduk. Burada PlayStation’dan langırt ve darta kadar birçok alanımız var” diyerek projenin nasıl başladığını anlattı.

‘ÖRGÜTLÜ ALTYAPIYI BURADA YAŞATIYORUZ’
18-30 yaş arası her gencin QR kod okutarak günlük bir adet kahve içme hakkı olan merkezde, QR kod sistemini baştan sona tasarlayanların gönüllü gençler olduğunu ve hiçbir partinin gençlik kollarından gelmediklerini, aksine apolitik gençlerin gönüllü olarak çalıştığını anlatan Aydın, “Her gencin günlük bir kahve hakkı var. Normalde sınırsızdı ama sağlık için bir ile sınırlandırdık. Günlük bir kahve için QR kod tasarladık. Bunu yapanlar gönüllü genç arkadaşlarımız. Düşüncelerini dahi önem verilmeyen gençler burada bir yeri işletiyor. Herkes gönüllü olabiliyor. Kendi kendine dönen bir yer. Hiç gençlik kolları bağımız yok. Buraya gelenler genel olarak apolitik gençler. Burada basitinden marteniçka bağlayanlar bile gönüllü arkadaşlarımız. Örgütlü altyapıyı burada yaşatıyoruz” dedi.

‘MADDİ GÜCÜ KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLEYEN İŞ İNSANLARI SAĞLIYOR’
Merkezin günlük giderlerini sponsorlar sayesinde karşıladıklarını söyleyen Aydın, “Sponsorlar sayesinde. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmasını destekleyen iş insanları maddi olarak destekliyor. Amaç burada bir partiyi yüceltmek değil. Geleceğimizi güzelleştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullanarak merkezin maddi altyapısından bahsetti.

‘BUNUN YAPILABİLİR OLDUĞUNU ORTAYA KOYDUK’
Günlük en az 500 kişinin geldiğini söyleyen Aydın, gençlerin kendi aralarında siyaset konuştuğunu ve onlara böyle bir şeyin de olabileceğini gösterdiklerini belirterek, “Kendi aralarında siyaset konuşuyorlar. Apolitik olan gençlere farklı bir şekilde dokunma şansımız yok ve böyle bir ortam da yok. Burada gençlere bir olanak göstermek istiyoruz. Bazı şeyler yapılabiliyor, istemekle alakalı bir durum. Sosyal belediyecilik ve sosyal devlet anlayışı budur. Bu yapılabilir, biz bunu göstermek için ortaya koyduk” dedi.

‘HERKES BEDAVA KAHVE VEREBİLİR AMA…’
Bu projeyi kopyalamak isteyenlerin olduğunu belirten Aydın, “İlk ve tek diyebiliriz ama kopyalamaya çalışanlar var. Yapsınlar, örnek olmaktan yanayız zaten. Daha fazla yer olsun istiyoruz. Bizim yaptığımız gibi de etkili olduğunu düşünmüyorum. Herkes bedava kahve verebilir, buradaki amacımıza umarım yaklaşmışlardır” dedi.

‘FARKLI YERLERDE DE AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ, SADECE SEÇİM ODAKLI DEĞİL’
Bu merkezin sadece seçim odaklı olmadığını belirten ve farklı ilçelerde de farklı merkezler açmayı planladıklarını belirten Aydın, “Farklı yerlerde de açmayı düşünüyoruz. Sadece seçim odaklı düşünmüyoruz, seçim buna vesile oldu. Bizim amacımız vardı böyle bir zamanda destek geldi. Buradan aldığımız geri dönüşler bu durumu ilerletecektir. Seçimden sonra devam etmesini istiyoruz” ifadelerini kullanarak projenin geleceğine dair fikirlerini anlattı.

‘PROJENİN FİKİR BABASI ŞENOL ASLANOĞLU’
Bu merkezin fikir babasının CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu olduğunu belirten Aydın, “İl başkanı Aslanoğlu bunun fikir babasıydı. Gençler kahveyi sever, 40 yıl hatırı var, gelsinler kahvemizi içsinler, tanışalım dedi ve o zaman bir kafeterya kurmak gerekiyordu. Ondan sonrası burası gençlerin fikriyle şekillendi” ifadelerini kullandı.

‘İKİNCİ KAHVE İÇİN HACKLİYORLARDI, ŞİMDİ GÖNÜLLÜMÜZ OLDULAR’
Gençlere fırsat verilirse çok güzel işler yapılabileceğini somut bir örneği olarak merkezi işaret eden Aydın, burada yaşanan küçük bir hikayeyi şöyle anlattı:

İki genç hacker arkadaşımız kapıya geliyor birbirinden habersiz. Bizim sistemde kişi başı bir kahve veriyoruz. Bu arkadaşlar ikinci kahve için sistemi hacklemeye çalışıyorlar. Yan yana gelip kapı önünde tanışıyorlar. Sonuçta çözüm buldular. ‘Biz ikinci kahveyi alabiliyoruz’ deyip yanımıza geldiler. Yazılımcı arkadaş sordu nasıl yaptıklarını, sorunu çözmeye dair fikir istedik onlar da anlattı. ‘Burada açık ver dediler’ anlattılar. Gelin geliştirelim dedik, şimdi burada gönüllü oldular. Şimdi açıkların üzerine çalışıyorlar.

‘İSTEYEN BARİSTA OLUYOR, İSTEYEN MARTENİÇKA BAĞLIYOR’
Gönüllüler ile var olan bir yer olduğunu belirten Aydın, herhangi bir gencin herhangi bir becerisini burada gerçekleştirebileceğini belirterek, “Gönüllü topluluğu oluşturuyoruz. Burada gönüllü olmak isteyenler form dolduruyor. İster barista oluyorlar, marteniçka bağlayanlar, sosyal medyaya destek olabilirler. Kılıçdaroğlu’nun çizimini yapmış bir arkadaş bardağa, daha ne yapabilirsin dedik. Duvar da boyayabilirim dedi. Onun için bir duvar ayırdık. Gönüllü olmak isteyen kapımıza açık. Bu sistemin devamlılığı için gönüllü oluyorlar” dedi.

‘TAROT BAKALIM DEDİLER, DEDİK NEDEN OLMASIN’
Son olarak merkezde birçok etkinlik yapıldığını ve gelecek süreçte de yapılacağını anlatan Aydın, şunları söyledi:

Burada haftalık etkinlikler yapıyoruz. Farklı farklı içerikler üzerinden yapıyoruz. Sosyal medyadan arkadaşlara soruyoruz içerikleri. Astroloji sohbeti, psikolog ile gelecek kaygısını değerlendirdik, rapçi bir müzisyen arkadaşımız gelecek, youtuber bir arkadaşımız geldi. Sadece siyasi değil, her konuda etkinlik yapıyoruz. Tarot bakmak dediler mesela istek varsa neden olmasın. Biz başlangıç yapıyoruz, ateşlemeyi yapıyoruz. Tecrübede ağarmış saça bakıyoruz ama bu sadece böyle bir şey değil. Bir taşı koyduk devam ediyoruz.

GENÇLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Gelen gençlerin merkez hakkında ne düşündüğüne dair sorular yönelttiğimizde, genel olarak çok sevdiklerini belirttiler. Ege Üniversitesi’nde okuyan ve 22 yaşında Ebelik öğrencisi olan bir genç, “Burasının siyasi görüş alanının dışında kaldığını görüyorum, gençlerin fikir tartışması anlamında olumlu bir yer olduğunu düşünüyorum. Siyasi görüşümüzü değiştirmemeli, siyasi görüşümüzü değiştirmek için böyle bir amaç sunuluyorsa hiç sunulmasın isterim. En azından bir partinin siyasi görüşleri değiştirmek için böyle yerler yapmasına gerek yok. Yaptıkları ile zaten değiştirici şeyler sunuyordur” ifadelerini kullandı.

‘BU EKONOMİK DURUMDA HEM SOSYALLEŞİN HEM DE TELEFONDAN UZAK KALIN DEMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Aynı genç, gençlerin sorunları olarak, “Kaynaşma konusunda maddiyat düşünmek zorundayız. Kahve içiyorsak yemek yememiz gerekir diye düşünüyoruz. Bu gerçekten büyük bir problem. Yeme içme ihtiyacı bu kadar maddiyata bağlı olmamalı. Ekonomi bir öğrencinin en büyük belası. Sosyalleşin demek çok kolay ama uygulamaya geçmek çok zor. Bir kahve içelim sosyalleşelim ancak bu en fazla haftada bir oluyor. Bu sıcakkanlı genç dönemlerimizde arkadaşlarımızla haftada bir buluşmak çok mümkün olmuyor. Bu maddi koşullar içerisinde hem telefondan uzaklaşın hem de sosyalleşin demek bir tezatlık oluşturuyor, gençler sosyalleşemediği esnada sanal mecralara yöneliyor” dedi.

‘MEVCUT İKTİDAR DEĞİŞMEZSE BİTKİSEL HAYATA GEÇEBİLİRİM’
14 Mayıs gecesi mevcut iktidarın değişmediği senaryo için görüşlerini aktaran genç, “Yaşama sevincim çok azalacak. Umutlarımın tükendiği yerde ben de tükenmiş olacağım ve bu kadar sıcakkanlı olmayacağım. Herhangi bir kana bile sahip olmayabilirim. Bitkisel hayatta bir hayat sürdürebilirim” dedi.

‘DÖVİZLE MAAŞ ALIP ÇOK RAHAT YAŞAYABİLİRSİNİZ AMA YOLDA RAHAT YÜRÜMEK İSTİYORUM’
Ege Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okuyan 23 yaşındaki bir başka genç ise, ilerleyen dönemlerde burada yaşayıp dövizle maaş alabileceği bir mesleğe sahip olmasına rağmen çevresindekilerin de bu denli rahat bir hayatta yaşaması gerektiğini belirterek, “Ekonomik olarak dövizle burada maaş alabilirsiniz ve çok daha rahat yaşayabilirsiniz ama insan bir yerde yürüdüğünde rahat yürümek istiyor. Oturduğu insanların yaşam kalitesinin de artmasını istiyor. Bir yerde ekonomik kaygının yanında yaşam kalitesi de etkili oluyor” dedi.

’14 MAYIS GECESİ TELEVİZYONA BİLE BAKMAK İSTEMİYORUM’
Ege Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı öğrencisi olan 19 yaşındaki genç, 14 Mayıs gecesi televizyona bile bakmak istemediğini belirterek, “O gece benim için korku içinde geçecek. Televizyona bile bakmak istemem o gece. Çok korkutucu bir gece” ifadelerini kullandı.

Gençler son olarak seçimlerde yarışacak olan milletvekilleri adaylarını ve mevcut milletvekillerinin hiçbirini tanımadıklarını belirttiler.

GENÇLER’DEN BAŞKAN SOYER’E…
Merkezde bulunan gençler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na söylemek istediklerini şu şekilde aktardılar:

-Gençler üzerine çok güzel aktiviteleri oluyor. Bunlardan çok memnunum ve arttırılmasını istiyorum. Bunlar artarken gençlerin zamanının da dikkate alınmasını istiyorum. Okul dönemlerinde herkesin buna katılma süresi eşit olmayabilir. Yaz dönemlerinde ve tatil dönemlerinde buna dikkate edilmesi üzerine düşünülmesi gerekir. Bu ekonomide gençlere daha fazla ve daha güzel fırsat sunulmasını istiyorum.

- Konak’ta yaşıyorum ve su kesintileri bizde artık çok normal oldu. İki ayda bir en az iki kere kesiliyor. Altyapısal sorunların olduğunu düşünüyorum. Şu an kötü olsa bile güven vermesi bir genç olarak önemli.

- Altyapı oldu benim için de. Halkapınar’dan geçerken çok kötü bir koku ile karşılaştık. Orada beklerken midem bulandı. Belediye olarak daha aktif eğlenceli yerler olabilir burası gibi.

- İzmir’den memnunuz. Altyapı konusunda bir çözüm bulsunlar, Soyer’i ilk gördüğüm yerde koku sorununa değinebilirim.