GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Aralık 2023 Çarşamba 09:45

İzmir’de bir sektör daha çöküyor!

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Başkanı ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, hazır yemek sanayicilerinin artan maliyetler dolayısıyla olumsuzluklar yaşadığını belirterek, “Artan maliyetlere uygun olarak yemek satış fiyatları olması gereken seviyeye çekemeyen meslektaşlarımız tek tek kepenk kapatmaktadır. Bu durum sektörün geleceği açısından olduğu kadar yemek hizmeti alan sanayici ve işveren içinde büyük tehlike yaratacaktır” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Gıda tedarik zincirinde maliyet artışları dolayısıyla hazır yemek sanayicileri zor günler yaşıyor.

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Başkanı ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, yemek sanayi sektörünün yaşadığı problemlere değindi. Küçükkurt ayrıca sektörde ara eleman sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

SANAYİCİ VE İŞVEREN İÇİN BÜYÜK TEHLİKE YARATACAKTIR
Aynı zamanda Ege Bölgesi Sanayi Odası Hazır Yemek Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi olan Hasan Küçükkurt, gıda tedarik zincirindeki aksamaların ve maliyetlerdeki aşırı artışların sektörü çok zor durumda bıraktığını kaydederek, “Artan maliyetlere uygun olarak yemek satış fiyatları olması gereken seviyeye çekemeyen meslektaşlarımız tek tek kepenk kapatmaktadır. Bu durum sektörün geleceği açısından olduğu kadar yemek hizmeti alan sanayici ve işveren için de büyük tehlike yaratacaktır. İleriki yıllarda yemek alabilecekleri alternatif firma bulmak zorlaşacaktır” dedi.

YEMEK SANAYİDE ARA ELEMAN BULUNAMIYOR
Yemek sanayicilerinin endüstriyel mutfak aşçı ve aşçı yardımcısı ile ara eleman bulmakta zorlandığını aktararak, “Ülke genelinde aşçılık okulu olmasına rağmen endüstriyel mutfak aşçılık okulu yok denecek kadar az. Bu sebeple İzmir’e de ivedi olarak bir okul açılması için EBSO öncülüğünde Ege Bölgesi Yemek Sanayicileri Derneği ile işbirliği yaparak Avrupa Birliği fonlarından da istifade ederek bir okul açılması için girişim yapılmalı, meslek komitemiz bunu gündemden hiç düşürmeden sonuçlandırmalıdır. Bu okul açılıncaya kadar AOSB’de bulunan Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bir bölüm açılması için girişimde bulunulmalıdır” şeklinde konuştu.

PİYASANIN ALTINDA FİYATLAR VERİLMELİ
Başkan Küçükkurt son olarak destek beklentilerini şöyle açıkladı:

“Et Balık kurumunun yemek sanayicilerine daha önceden de yapıldığı gibi piyasanın altında fiyatlara et temin etmesi, şeker desteği veriliyordu, tekrar devam edilmeli ve sürdürülebilir olmalı. Örneğin Toprak Mahsulleri Ofisleri bizim sektörümüze bazı tarım ürünlerinde destek verebilmeli ve bu sürdürülebilir olmalı”