GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Ocak 2024 Çarşamba 08:11

İzmir'de bir ilçeyi heyecanlandıran keşif!

Kınık'ta ormanlık alan içerisinde bulunan kült (tapınma) alanı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Hellenistik ya da Roma döneminden kaldığı tahmin edilen kült merkezinde adak yeri de tespit edildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi. 

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kınık sınırlarında tarihi kalıntıların bulunduğu bir alanı koruma altına aldı. 

Hazine mülkiyetindeki Örtülü Mahallesi'ndeki ormanlık alanda kült (tapınma) merkezi kalıntıları bulunan alan birinci derece arkeolojik SİT ilan edildi. Karar tapuya şerh olarak düşecekken bölgede çalışma yapılması yasaklandı. 

Kült merkezinin Hellenistik ve Roma döneminden kaldığı tahmin edilirken ayrıca kült alanında adak yeri, blok taşlardan oluşan yol ve bu taşların çıkarıldığı küçük bir taş ocağı da yer alıyor.



Müdürlük tarafından hazırlanan raporda "Örtülü Mahallesinde konumlanan orman arazisi içerisindeki alanda kült yeri tespit edilmiş olup, büyük kaya kütlesinin açıkta olan yüzünde yan yana sıralı adak için kullanılan nişler bulunmaktadır. Söz konusu kült yerinin çevresinde yol, mimaride kullanılan blok taşlar, blokların kesildiği anlaşılan küçük taş ocağı niteliği taşıyan alan ve yüzeyde tespit edilen seramik ile stroter ve kalypter parçaları bulunmaktadır. Söz konusu alanda tespiti yapılan taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları Hellenistik, Roma ve Geç Roma Dönemlerine tarihlenmektedir" ifadeleri yer aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ise şu şekilde: 

İzmir İli, Kınık İlçesi, Örtülü Mahallesinde, hazine mülkiyetinde kayıtlı 212 ada 1 numaralı parselde kayıtlı taşınmazın kararımız eki 1/5000 ölçekli harita üzerinde işaretlendiği şekli ile "Örtülü Kült Alanı" adı ile 1. (birinci) derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi.