GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Aralık 2022 Salı 09:40

İzmir’de berberler için karar: Kışın Pazar, yazın Salı kapalı!

İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın, İzmir Valiliği’nin aldığı karar ile berberlerin kış aylarında Pazar günleri, yazlarında ise Salı günleri kapalı olacağını duyurduğunu söyledi. Apaydın açıklamasında “yaz aylarında düğünlerin çok olması sebebiyle 4 ay boyunca Salı günleri berberleri kapalı olacak. Kimse memnun değil ama haftada 1 gün muhakkak kapanacak” dedi. İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise traş ücretlerine zam beklediklerini kaydetti.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Ticaret Bakanlığı’nın, 1 Ocak’tan itibaren uygulanmak üzere Türkiye genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde aldığı karar doğrultusunda hazırlıklar tamamlandı.

İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın kuaförlerin haftalık tatilinin yaz aylarında Salı günü diğer aylarda da Pazar günü yapılacağını söyledi. Kuaför esnafının ekonomik durumunu değerlendiren Apaydın, artan kira ve zamlar dolayısıyla yeni yılda dükkânların kapanma oranının artacağını bildirdi.

Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise Ramazan Bayramı’na yakın berber fiyatlarına zam beklediklerini kaydetti.

4 AY PAZAR GÜNÜ, 4 AY SALI…
Apaydın açıklamalarının devamında, “Haftada bir gün kapanma işi doğru, çünkü herkes 24 saat çalışmaya başladı. İşsizlik var ve insanlarda para yok bu da bir düzensizlik yaratıyor.  Hafta tatili olan pazar günlerini güncellediler. Yaz aylarında Pazar günleri düğün günlerinin olduğu gün… Bu yüzden valiliğin bizim için verdiği karar yazın 4 ay Salı günleri kapatılsın, diğer 4 ay da Pazar günleri kapatılsın diye bir karar çıktı. Kimse memnun değil ama haftada 1 gün muhakkak kapanacak” dedi.

YENİ YILDA YÜZDE YİRMİ KAPANMA BEKLENTİSİ
Kapanma konusunun dışında berber esnafının sorunlarından bahseden Apaydın, “Müşteriye girdi maliyetlerini tam yansıtamıyoruz. Çünkü insanlar ekonomik krizle mücadele ediyor. Kuaför her zaman ikinci planda, bu yüzden de çok büyük sıkıntılarımız var. Asgari ücretin artması ile birlikte de kimse personel çalıştıramayacak. İşçi çıkarımları olacağının duyumunu aldık üyelerimizden. Çünkü yeterli iş yok ve asgari ücreti karşılayamayacak olmanın endişelerini yaşıyorlar. Nasıl bir formül bulunur bilmiyoruz? Kiralar aldı başını gitti. 3 bin TL’den 10 bin TL’ye çıktı. Müşteriye yansıtmazsak nasıl karşılığını alacağız. Yansıttığımız zaman da müşteri gelmekten vazgeçiyor. Bir çıkmaza girdik. Sadece kira yüzünden ciddi kapanışlar var. 5 bin kuaför var. Yüzde 10’u kapattı bu yıl. Bunun yüzde 20’ye yükseleceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN BAYRAMI’NA YAKIN YENİ ZAM BEKLİYORUZ
Konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise, “Asgari ücrete yapılan zamlarla birlikte kira, fatura ve malzeme giderleri ile ilgili şimdiden zamlar gelmeye başladı. Asgari ücret hesaplamalarıyla birlikte BAĞ-KUR fiyatları da güncellendi. Kira artışları bizi yeterince üzüyor, bir de BAĞ-KUR ödemesi 3 bin TL’ye yükseldi. Ödemeler sarkarsa 500 TL faiz ödeniyor. Asgari ücret zammının getirdiği yükler hissediliyor, esnaf da bu sorunları iletiyor. Yüksek faturalardan elektriği adeta kullanamaz hale geldik. Şofben ve fön makineleri elektrik tüketiminin yüzde 75’ni oluşturuyor. 2022 Aralık ayında müşterilere zam için tarife çıkarmıştık. 2 ay sonra yeniden hazırlamak zorunda kaldık ve şimdi de Ramazan Bayramı’na yakın yeni zam bekliyoruz. İzin günleri ile ilgili imza topladık. Berberlerin yüzde 95’i pazar günü kapatılması gerektiği konusunda hemfikir oldu.”