GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Mart 2023 Perşembe 08:57

İzmir’de Ramazan manzaraları… Dışarıda iftar hayal!

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte lokantalar ve restoranlar iftar menülerini hazırladı. Ancak ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler iftar menülerinin fiyatlarını da uçurdu. İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Normal bir esnaf lokantasında, bir çorba 80 TL. Bir et yemeği 120-130 TL oldu. 250-300 TL’den aşağı sofradan kalkılmaz. Sıradan bir lokanta ya da esnaf lokantasından söz ediyorum. 4 kişilik bir aile geldiği zaman, bin-bin 250 TL’yi gözden çıkarması gerekir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle, lokanta işletmecilerinin zor günler geçirmesine neden oluyor.

Yaşanan büyük felaketin etkilerinin de hissedildiği süreç ile ilgili değerlendirme yapan İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, zaten kötü giden işlerinin, 6 Şubat’ta yaşanan depremle birlikte yarı yarıya düştüğünü ifade etti. Kılıç ayrıca geçmiş yıllara oranla lokantacı esnafının Ramazan menüleri için hummalı bir çalışma yürütmediğinin de altını çizdi.

BUGÜN BİLE ETE 30 TL ZAM GELDİ
Kılıç değerlendirmesinde, “Lokantalarda, hâlihazırda, hareketsiz bir dönem sürerken üstüne yaşanan deprem felaketi de işleri yarıya düşürdü. Ramazan ayında da bir hareketlilik beklemiyorum. Bugün bile ete 30 lira zam geldi. Esnafın işi Ramazan’da da zor. İftar saatinde de buralarda kimseyi bulamayız. Önceleri Ramazan geldiğinde bir hazırlık yapılırdı. Bir telaş yaşanırdı. İnsanların yüzü gülerdi. Bana ‘ne zaman sahura kalkılıyor’ diye sorduklarında bile artık bilmiyorum. Heyecanımız kalmadı. Şimdilerde hazırlık şöyle dursun, nasıl ayakta kalacağız, onun derdine düştük” dedi.

4 KİŞİLİK BİR AİLE BİN-BİN 250 TL’Yİ GÖZDEN ÇIKARMALI
Gıdada yapılan zamlar dolayısıyla vatandaşların alım gücünün düştüğünü kaydeden Kılıç, “Bugünün şartlarında, bir lokanta, 200 liraya çorba veriyor. Piyasada bunun gibi rakamlar olursa insanlar sokağa gelmez. Normal bir esnaf lokantasında, bir çorba 80 TL. Bir et yemeği 120-130 TL oldu. 250-300 TL’den aşağı sofradan kalkılmaz. Sıradan bir lokanta ya da esnaf lokantasından söz ediyorum. 4 kişilik bir aile geldiği zaman, bin- bin 250 TL’yi gözden çıkarması gerekir. Bir de lüks restoranları düşünün.  Her gün, her şeye zam geliyor. Dolayısıyla, insanların bütçesi sarsılıyor. Etin kilosu 260 TL’den başlıyor, 300 TL’lere dayandı. Ne alıp ne satacağız? Bu insanlar artık ne yiyecek?” diye konuştu.

BİR VATANDAŞ, KEMERALTI’NDA NOHUT-AZ PİLAVA 240 LİRA ÖDEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Fahiş zamları denetleyen kurumların olmadığını ifade eden Kılıç, “Bugün bir vatandaş, Kemeraltı’nda esnaf lokantasında, bir nohut ve az pilav yiyip 240 TL ödediğini söylediğinde tüylerim diken diken oldu. Bu fiyatlarla Kemeraltı’nda lokantaya girmeye vatandaşlar korkar oldu. Yaptırım yetkimiz yok. Tek çözüm şikâyet etmek ancak esnafını şikâyet eden bir başkan değil, esnafının yanında olan, onların sorunlarını çözen bir başkan olmak istiyorum. Esnafı geziyorum, ben gramajını yüksek veriyorum diyor. Fiyat tarifesi çıkarıp gramajlarını belirledik. Rastgele gramaj yükseltemezsin. Dönüp bana ‘ben zamanında Cumhurbaşkanının esnaflığını yaptım’ diyor. Bu beni ilgilendirmez. Ben, tarihi Kemeraltı kalkınsın istiyorum. Hiç keyfimiz kalmadı. Girdi maliyetleri, vergiler, personel giderleri çok yüksek. Bugün bulduğumuz fiyatları, bir daha aynı şekilde bulamıyoruz. Ne olduğunu da anlamıyoruz artık. Kontrol, denetim zaten yok. İnsanlar istediği fiyatı koyup satıyor. Ramazan için fiyat tarifelerini çıkardık, kimse gelip almıyor. Her gün bir önceki günü aratıyor. Depremin öncesinde biraz daha işler iyiyken deprem sonrası kötü oldu. İnsanlar, lokantada yemek yemeye korkar hale geldi. 10-15 yıl önce kullanılan sefer taslarına döndük. Alım gücü yetmiyor. Her gelen bir zam yapıyor. Müşteri sayısı düşüyor. Çok mutlu değiliz. Deprem sonrası yaşanan göç ile alım gücü de düştü. O bölgeden gelen insanlar korkudan dışarı çıkamıyor” dedi.

‘15 GÜN KAPATACAĞIM’ DİYENLER VAR!
Esnafın Ramazan ayında dükkânlarını kapatacağını söyleyen Kılıç son olarak, ”Eskiden denetim mekanizmaları işliyordu. Kontrol yapılsa, fiyat tarifelerine bakılsa o fiyat üzerinden satış yapılmaz. Her gün aldığım ham madde fiyatları değişiyor. Fiyat tarifesini alsam ne olacak ki? Esnafın yüzü gülmez oldu. ‘Ramazan’da 15 gün kapatacağım’ diyorlar. Kirasını, giderlerini nasıl ödeyecek, personelin maaşını nasıl ödeyecek?” diye sordu.