GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Haziran 2016 Pazar 06:18

İzmir’de ‘LSD’ kabusu: İl Müdürü bilançoyu açıkladı, güvence verdi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güldal, Küçük Menderes Havza’sındaki salgında 144 hayvanın imha edildiğini belirtirken üreticiye tazminat güvencesi verdi. Ayrıca hastalığın insanlara geçmediğine vurgu yapan Güldal vatandaşlara gönül rahatlığıyla et yemelerini söyledi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Türkiye’de ilk defa 2013 yılında tespit edilen Nodüler Ekzantem Hastalığı (LSD) Güneydoğu ve İç Anadolu’dan sonra Ege Bölgesi’ne de sıçradı.

1 ay önce Kiraz’da belirtileri görülen hastalık neticesinde çok sayıda büyükbaş hayvan imha edilirken Ödemiş’in kuzeyindeki dağ köyleri de teleften nasibini aldı.

- KÜÇÜK MENDERES'TE YENİ KABUS: LSD!

Egedesonsöz’e konuşan İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal Küçük Menderes Havzası’ndaki hastalık hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

144 HAYVAN İMHA EDİLDİ
Güldal, “Şu an o bölgede yüzde 90 aşılamamız var. İl genelinde de aşılama ortalamamız yüzde 78’dir. Bu hayvanların aşıdan dolayı düşük yapması söz konusu değil. Yapsa bile onun da tazminatı var. Verilen rakamda çok fazla... Şimdiye 144 hayvan imha edildi onların tazminatları da verilecektir” dedi

YOL KONTROLÜNÜ KOLLUK YAPAR
Başka illerden hayvan girişi olduğunu belirten Güldal, “Kaynağını araştırdık Aydın ve diğer illerden gelen araçları plakalarına kadar tespit ettik. Yol kontrolünü yapacak kolluk gücüdür. Belge olmadan hayvan taşımak izinsizdir. Pazara uğramadan girişler yapılabiliyor” diye konuştu.  

HER ŞEY KONTROLÜMÜZ ALTINDA
Vatandaşların bilgilendirildiğini söyleyen Güldal, hastalığın sebebi olan sinekler için yerel yönetimlerle koordinasyonlu bir şekilde ilaçlama yapıldığını da belirtti. 

Güldal, “Özellikle Kiraz’da muhtarlarla iki kez toplantı yapıldı. Bilgilendirdik. Evet aşılama için tereddüt olduğu doğru ama izah ediyoruz.  Hastalığı büyük ölçüde kontrol altına aldık. Aşı bağışıklık sağladı. Tespit ettik, aşı çalışıyor. Aşılanan hayvanlara hastalık geçmedi. Şu an bir salgın söz konusu değil. Salgın başlarken önlem alındığı için yayılmadı.  Bu hastalık sineklerle bulaşıyor. Sinek mücadelesi lazım bu da büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin koordinasyonuyla yapıyoruz. Yerel yönetimlerin desteği şart… İlaçlama yapılması lazım, Kiraz’da ve Ödemiş’te ilave ilaçlar bile alındı. Köylere kadar gittik araştırdık, denetledik. Kiraz ve Ödemiş belediyeleri bu konuda çok hassas davranıyor” ifadelerini kullandı.

İNSANLARIMIZ RAHAT ET YESİN
Güldal ayrıca hastalığın insana geçmediğinin de altını çizerken vatandaşların gönül rahatlığıyla et yemesi için tavsiyede bulundu. Güldal, “Çalışmaları çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz. Hastalığa yakalanan hayvanların imha edilmesi lazım ve bunun için de vatandaşın bilgilendirilmesi gerekiyor, bunu da yapıyoruz.  Hastalık kesinlikle insana ve keçi, koyun gibi hayvanlara geçmiyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yesin” dedi.