GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Temmuz 2016 Salı 09:41

İzmir'de Gemisander'den atık tesisi hamlesi!

Aliağa gemi söküm bölgesinde parçalanan gemilerden çıkan tehlikeli atıkları toplamak için Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği tesis kuruyor.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’de son olarak içinde radyoaktif atık barındırdığı iddiasıyla sökümü kriz yaratan ‘Kuito’ gemisi ile gündeme gelen Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (Gemisander) Aliağa’da tehlikeli atık ara depolama tesisi kuruyor.

Çandarlı Körfezi Taşlı Burnu ile Ilıca Burnu arasında kalan Gemi Söküm Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren gemi söküm şirketlerinin, parçalanma sırasında ortaya çıkan atıkları toplamak ve bertaraf etmek için kurulacak tesiste, hurda gemilerden kaynaklanan tehlikeli atıkların tespiti, sökümü, toplanması, geçici depolanması, geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi işini gerçekleştirecek.

ATIKLAR TAŞINACAK
Tesiste atık yağ, sintine suyu, atık asbest, atıkkablo, elektrik – elektronik ekipman atıkları, pil – akü, atık kimyasallar ve diğer atıkları Gemisander tarafından envanteri tutularak Ulusal Atık Taşıma Formları ile atığın türüne uygun lisanslı araçlarla taşınması sağlanacak.

Gemi söküm bölgesinde inşa edilecek atık tesisi için Gemisander, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru onaylanırken proje için ÇES süreci başlatıldı.