GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2016 Pazartesi 10:04

İzmir’de AB günü, Kocaoğlu’ndan ‘vize muafiyeti’ çıkışı!

9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Kocaoğlu ‘geri kabul’de Avrupa’yı eleştirdi. Kocaoğlu ayrıca “Vize muafiyeti abartılıyor” dedi.

EGEDESONSÖZ - Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkeler başta olmak üzere her yıl dünya genelinde kutlanan 9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durumun Siyasi, Ekonomik ve Sığınmacı Konusu Perspektifinde Değerlendirilmesi ve İzmir'in Konumu” başlıklı panel düzenlendi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun Avrupa Takımı”nda yer alan Prof. Dr. Yaşar Uysal, Yard. Doç. Dr. Ayselin Gözde Yıldız ve Dr. Can Baydarol konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde, Türkiye'nin imzaladığı ve halen yoğun olarak tartışılan Avrupa Birliği ülkelerindeki göçmenleri kapsayan "Geri Kabul Anlaşması"nın etkilerinin yanı sıra göçmen akımı ve terör nedeniyle zarar gören sektörler, panelde tartışılacak diğer konular arasında yer aldı. Panelin açılış konuşmasını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gerçekleştirdi.

BİR ÇOK FIRSATI KAÇIRDIK
Ekonomik büyüme açısından Avrupa Birliği’nin çok yüksek bir cazibesi kalmadığını belirten Kocaoğlu, “Biz AB’nin demokrasiye, hukuka, insan haklarına saygısını göz önünde bulundurarak standardımızı yükseltmek için girmek istiyoruz. Ekonomik büyüme açısından baktığımızda AB’nin çok yüksek bir cazibesi de kalmadı. AB ülkeleri maalesef büyüyemiyor ama zenginlikleri ve yatırımları devam ediyor. İlişkilerimizi sürdürmek durumundayız. Birçok fırsatı kaçırdık. İktidarlarımız kaçırdı. AB’ye girmek için elimizdeki kozları maalesef doğru kullanamadık. 17 Aralık 2004 yılında AKP iktidarında bir dönem hızlanmıştı. Bir de bu yıl bir hareketlenme var” dedi.

VİZE MUAFİYETİ ABARTILIYOR
Gündemde olan vize muafiyeti konusuna da değinen Kocaoğlu, “Bir vize konusu var, azımsanacak bir şey değil. Ama Türkiye’de bugün abartıldığı kadar da önemli bir şey değil. Önemsiyorum ama bu kadar abartmanın da siyasi propagandadan öteye gitmeyeceğini düşünüyorum. 78 milyon insanın 500 binini, hadi en fazla 1 milyonunu ilgilendiren bir konu. Bu 78 milyonu ilgilendiren bir konu değil. Türkiye, AB standartlarında iş yapmaya ve onların kriterlerini almaya çalışmak zorundadır. Türkiye, yüzünü batıya ve medeniyete dönmek zorundadır. Ama ulusal bilinçle, herhangi bir olay karşısında ‘ben ülkemin menfaatini korumak için 'canla baş mücadele ediyor muyum, etmiyor muyum…’ benim için asıl olan budur. Şahsi menfaatimden de kurumların menfaatinden de ülkemin menfaati birinci sırada ise o zaman ben ülkemin geleceğini koruyorum demektir. İnşallah en kısa zamanda AB üyesi olarak bu günleri kutlarız” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA RAHAT OTURAMAZSINIZ
İzmir’in Avrupa standartlarında bir kent olduğunu söyleyen Kocaoğlu mülteci sorununa değindi. Göç konusunda Avrupa’yı sert dille eleştiren Kocaoğlu, “İzmir, giderek ekonomisini güçlendirmeye, çevresini korumaya ve AB standartlarına yükselmeye çalıyor. AB ile son dönemde yaşadığımız bir mülteci sorunu var. AB, mülteci sorununa ‘Türkiye’de kalsınlar 3-5 Euro verelim’ mantığında bakıyor. Turistik vize muafiyeti bir lütuf gibi sunuluyor. Suriye ve Afganistan’daki iç savaşta, Kuzey Afrika’daki açlıktan gelişmiş ülkelere göçte, mülteci sorununda yahut çaresiz insanların ölümü göze alarak çıktığı yolculuğunda Türkiye’nin payı sıfıra yakındır. Bunu yaratanlar gelişmiş ülkelerdir. Bu sorunla onların uğraşması, gidermesi gerekmektedir. Dünyanın her yerinde susuzluk, açlık, savaşlar, yokluk ve sefalet devam ederken siz Avrupa’da rahat oturamazsınız. Belki bugün mültecileri bir şekilde tutabilirsiniz ama insan haklarına ulaşamayan ve belli baskılar altında yaşayan insanları eğer durumlarını iyileştirmezseniz; kendi ülkelerinde bunlara insani haklarını vermezseniz bu göçler artarak devam edecektir” şeklinde konuştu.

HİÇBİR POLİSİYE GÜÇ TEDBİR OLAMAZ
Başkan Kocaoğlu, ”Ocak ayında Ege sahillerinden, buz gibi suya 29-30 kişinin taşınamayacağı şişme botla yola çıkıyorsa, bu insan ölümü göze almış demiştir. Bunun karşısında hiçbir polisiye güç tedbir olamaz. Yaşanan da budur… O zaman bizim ülkemizin, tüm gelişmiş ülkelerin ve BM’nin açlığa, sefalete çare bulmadan göçün durmayacağı kanaatindeyim. Tarih boyunca da milletlerin neden göç ettiklerini hepimiz okuyoruz. Bataklığı yerinde kurutmanın dünyanın ve insanlığın geleceği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

KAZANÇLI TARAF AB
Kocaoğlu’nun ardından konuşan Dr. Can Baydarol, 3 milyon Suriyeli mülteciye ömür boyu barınma, eğitim ve sağlık hakkı karşılığında biraz para ve vizesiz seyahat hakkı kazanıldığını ifade ederek, “Burada kazançlı çıkan taraf AB… Ancak Türkiye’nin şantaj gücü var; siz vizeye serbest bırakmazsanız geri kabul anlaşmasını askıya alırız diyebilir. Bu çok ahlaki değil ama reel politik bazından böyle bir görüntü var. AB tam üyelik müzakerelerinin başlaması ekonomik istikrarla çok ilgiliydi. Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşması istikrarsızlık anlayışına yol açabilir. Türkiye’nin AB malı taşıyan 60 bin TIR’ı var; bunun 40 bini yatıyor. Güneydoğu sınırlarımız kapalı, Suriye ve Irak çok zor bir yer. İran en büyük rakibimiz. Ermeni sınırı 40 yıldır kapalı. Rus sınırı da aynı şekilde… Tek çıkış noktamız Bulgaristan ve Yunanistan ve oralarda da çeşitli engellemeler var. Bu ortamda Avrupa’dan gittikçe uzaklaşmaya başlarsak Türkiye’ye yabancı yatırım gelmesini bırakın mevcut yatırımcılar da kaçar. Ekonomiyi düzeltmeden, doğru analizi yapmadan tartıştığımızda maalesef hayat tersine dönüyor” dedi.

“AB ÜLKELERİ ARASINDA ORTAK GÖÇMEN POLİTİKASI YOK”
Yard. Doç. Dr. Ayselin Gözde Yıldız, sığınmacı politikaları ve göçmen politikalarının Avrupa Birliği ülkelerinde çeşitlilik gösterdiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “İzmir şu anda konuyu en çarpıcı boyutta yaşayan şehirlerden biri. Bizler bu şehrin yaşayanları olarak günlük hayatımızda hissediyoruz yaşıyoruz. AB’ye devletler düzeyinde ortak bir iltica politikası yok. Ortak standartları yok yasal mevzuat ülkeler düzeyinde farklılık gösteriyor. Koruma ve idari gözetim açısından AB’nin kendi içinde uzlaşmadığı bir alandan bahsediyoruz. Bunun nedeni sığınmacı başvuruları her ülkede farklılık gösteriyor. Her üye devlet uluslararası korumayı mülteci statü olarak vermiyor. Güvenlik kaygısından dolayı sınırlarının ötesindeki ülkelere göç konusunda kontrol ağırlıklı girişimleri var. Bir yandan da nüfusum yaşlanıyor diyerek ciddi bir göçmen işçi ihtiyacı gerçeği de var. Güvenlik kaygıları ve kalkınma odaklı kaygıları arasında yürüdüğü bir yol var.”