GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Mayıs 2017 Perşembe 15:29

İzmir Resim Heykel'de trafo tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü arka tarafınab Konak tramvay hattının enerji ihtiyacını karşılamak için yapmaya başladığı 17 metre uzunluğunda 8 metre genişliğinde 5.5 metre yüksekliğindeki elektrik trafosuna  tepki gösterildi.

Konuyla ilgili olarak müze binası önünde Uluslararası Sanat Dernekleri Başkanlığı, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Resim Heykel Müzelerine Destek, Kültür Sanat ve Eğitim Derneği, Turgut Pura Vakfı, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Derneği, Kültür Sanat Sen İzmir Bölge Şubesi, KESK İzmir Şubeler Platformu temsilcilerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Trafonun yapılması durumunda erken modern mimarlık örneklerinden biri olan ulusal mimarlık yapı ödülü almış müze binasının  siluetinin olumsuz etkileneceği, manyetik alanın insan sağlığına zarar vereceği, sanat atölyelerinde gerekli olan hava sirkilosyonunun kapanacağı ve herhangi bir yangın durumunda zarar göreceği öne sürüldü.

Basın açıklamasını okuyan Resim Heykel Müzelerine Destek Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Hümeyra Bezciler, kuruma herhangi bir bilgilendirme yapılmadan, bir anda alanda bulunan ağaçların kesildiğini, kepçelerin kazıya başladığını, buraya trafo yapılacağının anlaşıldığını ve bu durumun İzmir sanat çevresinde büyük bir üzüntü yarattığını söyledi. Bezciler, "Birçok sivil toplum kuruluşu duruma büyük tepki göstermektedir. Bölgede trafonun yapılabileceği birçok yer varken buraya yapılmasını anlamak mümkün değildir. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile temasa geçilmek istenmiş olup, bugüne kadar tarafımızla bir iletişime geçilmemiştir. İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, mimari projesi Mimar Muhlis Türkmen ve İnal Göral tarafından tasarlanan ve 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık yapı ödülü almış bir binadır. Hemen yanındaki Atatürk Kültür Merkezi binası ile birlikte belirli bir bina formu tarzında 'Erken Modern Mimarlık' örneklerinden biri olarak  İzmir kent belleğine ve mimarlık tarihine katkısı olan ender yapılardandır. Bölgede özgün bir siluet oluşumuna katkı sağlamaktadır. Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de, sayıları zaten az olan önemli kültür kurumlarından birisidir. Türk plastik sanatlarının Tanzimat döneminden günümüze kadar önemli örneklerini koleksiyonunda bulundurmaktadır. Müzecilik hizmetinin dışında sürekli yenilenen sergileriyle İzmir'de önemli bir sanat hizmeti vermektedir. Ayrıca  Müze ve Galeri binasında yer alan atölyelerde 400'e yakın yetişkin öğrenci plastik sanatların çeşitli dallarında eğitim almaktadır" dedi. (DHA)