GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Haziran 2023 Perşembe 17:31

İzmir Metro'da grev kapıda!

İzmir’in ulaşımının ana damarlarından olan metro ve tramvayda devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika yarın grev kararını asacak. Anlaşma olmazsa en geç 7 Ağustos’ta metro ve tramvayda seferler duracak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Tür-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10’uncu dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine sendika grev kararını asma kararı aldı. 

Karar yarın İzmir Metro’nun başta Halkapınar’daki genel merkezi olmak üzere tüm işyerlerine asılacak. 7 Ağustos 2023 tarihine kadar anlaşma sağlanmazsa grev başlayacak.

625 Metro AŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 77 maddenin 50’sinde anlaşma sağlanırken, özellikle ekonomik maddeleri içeren 27 madde ise hala uzlaşı sağlanamadı. 

ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması, gıda yardımı, gece çalışma ücretinin artırılması, vardiya pirimi, fazla çalışma ücreti, iş riskleri primlerinin ve diğer sosyal hakların belediye şirketleri ile aynı seviyeye çekilmesi isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer aldı.