GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Eylül 2023 Salı 11:08

İzmir Körfezi'nde 'kimyasal' iddiasına odadan açıklama: Sağlığa zararı yok!

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale’nin ortaya attığı İzmir’in Körfezi’nde zararlı kimyasallar kullanılıyor iddiasıyla ilgili konunun uzmanı bilimsel meslek odasından önemli bir açıklama geldi. Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Mehlika Koç, “Kullanılan kimyasalların insan sağlığına hiçbir zararı yok. Tüm dünyada arıtma gibi alanlarda yaygın kullanılan kimyasallar. Bu konu hakkında bilgi ve donanım sahibi olan meslek sahipleri yorum yapmalıdır” dedi.

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale’nin ortaya attığı İzmir’in Körfezi’nde zararlı kimyasallar kullanılıyor iddiasıyla ilgili konunun uzmanı bilimsel meslek odasından önemli bir açıklama geldi.

Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Mehlika Koç, “Kullanılan kimyasalların insan sağlığına hiçbir zararı yok. Tüm dünyada arıtma gibi alanlarda yaygın kullanılan kimyasallar. Bu konu hakkında bilgi ve donanım sahibi olan meslek sahipleri yorum yapmalıdır” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN AÇIKLAMALARI BİLİMSEL ANLAMDA DOĞRU
Kimya Mühendisleri Odası Mehlika Koç’ın açıklamasında, “Bu konuda belediyenin açıklamaları bilimsel anlamda doğru olup kullandıkları magnezyum hidroksit, arıtma işleminde kullanılan bir kimyasaldır. Atıksu arıtma işlemi pH düzenleme, kolagülasyon, flokülasyon gibi işlemler dışarıdan kimyasal kullanımını gerektirir.  Nötralizasyon işlemi için kullanılan en yaygın alkalilerden biri kostik sodadır. Ancak  magnezyum hidroksit nötralizasyon için kostik sodaya (sodyum hidroksit) göre daha etkilidir. Atık su arıtma sistemlerinde alkali  yapı düzenleme ve pH kontrolü için magnezyum hidroksit kullanımının olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Bunun temel nedeni ise magnezyum hidroksidin kostik sodaya oranla suda daha düşük çözünürlüğü ve nötralizasyon için gerekli olan hidroksit iyonu oluşumunun daha kontrollü olarak oluşumudur. Bilindiği üzere asitlik düzenlemede asidik yapının hidroksit iyonu ile etkileşimi sonucu nötralizasyon gerçekleşmekte olup,  sistemde asitlik arttıkça kontrollü olarak hidroksit iyonu oluşumu ve nötralizasyon gelişir. Bu sayede daha uzun süreli ve etkin pH kontrolü mümkün olur” ifadeleri dikkat çekti.

YAYGIN KULLANILIYOR
Koç ayrıca şu bilgileri de verdi: “Magnezyum hidroksit bu bağlamda kostik sodaya oranla alkalinitenin düzenlenmesi ve pH kontrolü bakımından çok daha etkilidir. Suyun asidik oluşumları giderme ve bir ölçüde tamponlama kapasitesi olarak tanımlanan alkalinite değeri önemli olup uzun süreli etkili olması bakımından magnezyum hidroksit kullanımının arıtmada kullanımı bu anlamda uzun süreli etki yaratması bakımından  daha uygundur. Kentsel ve endüstriyel atıksuyun biyolojik arıtımında alkalinite düzenleme önemli olup magnezyum hidroksit bu anlamda da kullanılabilecek bir kimyasaldır. Aerobik arıtma işleminde mikroorganizmanın belirli pH aralığında etkili olduğu ve uygun pH da gelişen nitrifikasyon reaksiyonlarında alkalinite düzenleyici olarak magnezyum hidroksit kullanımı yaygınlaşmıştır.” (Egeli Gazete)