GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Temmuz 2022 Çarşamba 09:49

İzmir Körfezi için kritik uyarı... Zehire olta atmayın!

İzmir Körfezi’nden çıkan balık ve midyenin yenilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası üyesi Yüksek Su Ürünü Mühendisi Ekim Özal “Körfezden avcılığı yapılan su ürünlerinin tüketiminin uygun olduğunu söylemek; çok iddialı ve yasalar ile çelişkili olacaktır” dedi.

Diren Çelik’in haberine göre İzmir Körfezi’nin, kimyasal kirlilikten kaynaklı olarak ağır metaller barındırdığı bilinmesine rağmen amatör balıkçılar özellikle İç Körfez kıyı şeridi olmak üzere olta atarak avlanıyorlar. Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular Vapur İskelesi arasında çekilen hattın doğusunda kalan alanda hem ticari hem amatör amaçlı su ürünleri avcılığı, 1982 yılında İzmir Hıfzıssıhha Komisyonu'nun kirlenme dolayısıyla yasak... 40 yıl önce İl Hıfzısıhha’nın aldığı bu kararla getirilen yasak günümüzde de devam ediyor.

Peki İzmir Körfezi’nden çıkarılan bu ürünler yenilebilir mi?

YENİR DEMEK ÇOK İDDİALI OLUR
TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası üyesi Yüksek Su Ürünü Mühendisi Ekim Özal, “1982 yılında İzmir İli Hıfzısıhha Komisyonu'nun kirlenme nedeniyle aldığı kararla getirilen yasak kararına göre, avcılığın yasaklanmış durumda olması gerekirken, Körfezden avcılığı yapılan su ürünlerinin tüketiminin uygun olduğunu söylemek çok iddialı ve yasalar ile çelişkili olacaktır” dedi.

MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK YOK
Körfez bandının dışında kalan alanlarda avlanma yapılmasının daha uygun olduğunu söyleyen Özal, “Bu çalışma sonucunda mevzuatlarda bir değişiklik gerçekleşmemiştir. İzmir Körfezinden avlanan su ürünleri ile ilgili güncel bir çalışma henüz mevcut değildir. Olta balıkçılığı güzel bir hobidir ve kolay ulaşım nedeni ile körfez tercih edilmektedir. Ancak İzmir ili 629 kilometre kıyı uzunluğuna sahiptir. Amatör balıkçıların ilgisini çekecek çok fazla avcılık sahası mevcut olup, bu bölgelere yönlenilmesi daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.

MİDYEYE DİKKAT!
İzmir Körfezinde midye avcılığının da söz konusu tebliğler ile yasaklandığının altını çizen Özal, ”Midye tüketimine toplum genelinde gıda kaynaklı hastalıklara neden olarak bilindiği için hep şüpheyle yaklaşılmaktadır. Midye bulunduğu bölgedeki kirleticilerle yüklenme haricinde, gıda olarak hazırlanmasında, işlenmesi ve satışı sırasında uyulmayan hijyenik koşullar nedeniyle de zehirlenme riski taşımaktadır. Bu risk yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle büyümektedir” şeklinde konuştu.