GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Eylül 2018 Pazartesi 12:18

İzmir Kasaplar Odası'ndan şarbon ve ithal et isyanı: Denetim yok!

Türkiye’de ithal etten kaynaklandığı iddia edilen ve bir sürü kişinin hastanelik olduğunu öğrenilen Şarbon Hastalığı ile ilgili İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhun Yücelmiş, “ Denetim yok, bakanlıklar gereğini yapmalı” dedi.

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ - Türkiye’ye Brezilya’dan ithal edilen hayvanlarda bulunan ve insanlara hızlı bulaşan bir hastalık olan Şarbon Hastalığı, İstanbul ve Ankara’da birçok kişinin hastaneye yatmasına sebep oldu. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Yücelmiş Şarbın Hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

DEVLET GEREĞİNİ YAPMALI
Şarbon hastalığı ile ilgili vatandaşların değil,  devletin yapması gerekenler olduğunu vurgulayan Yücelmiş, “hayvandan insana geçen ve çok çabuk geçen hastalık. Bununla ilgili hem Sağlık Bakanlığı hem de Gıda Bakanlığı’nın iyi bir çalışma yapması gerekiyor. Vatandaşlar yediği ette şarbon olup olmadığını, hastalıklı hayvanın nerede olduğunu bilmiyor. Bakanlığın vatandaşları bu konu hakkında bilgilendirerek açıklama yapması gerekiyor. Hastalıklı hayvanların olduğu bölgeleri karantina altına almalı ve vatandaşı et yeme konusunda daha duyarlı olmaya çağırmalı. Şu anda İstanbul ve Ankara’da öyle bir durum söz konusu, iki yerde şarbon hastalığının olduğu görülüyor. Buralar karantina altına alınmış. Sağlık Bakanlığı tarafından bir çalışma yapılıyor” dedi.



YETERLİ DENETİM YAPILMAMIŞ
Yeterli denetimin yapılmadığını belirten Yücelmiş, “Gerekli denetimler yapılsa bunlar başımıza gelmezdi. Denetim eden firma ben kontrol ettim diyor. Keşke bu hayvanlar buraya gelirken denetimleri yapılsaymış. Veteriner Odası, ‘Bize bu konuyla ilgili hayvanları kontrol ettirmediler’ diyor. Özel 'şirket biz bunların sağlık kontrolünü yaptık' diyor. Bununla ilgili bakanlığın gereğini yapması gerekiyor. Çünkü insan sağlığı ve hayvan sağlığı önemli. Bir dünya hayvan telef olabilir bu hastalıkla ilgili” diye konuştu.