GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Haziran 2022 Pazartesi 10:31

İzmir İktisat Kongresi'ne hazırlanıyor!

Türkiye'nin ilk iktisat kongresinin gerçekleştirildiği İzmir'de kongre binasını yeniden hayata geçirmek için çalışmalarını sürdüren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, gelinen nokta ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Koku ve trafik sorunun düzenlenecek kongrede prestij sorunu yaratıp yaratmayacağı ve bununla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Köşger, turizm kenti olmayı hedefleyen bir kentte bu durumun sorun teşkil ettiğine dikkat çekti.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Valiliği, 17 Şubat 1923 günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk İktisat Kongresi'nin yapıldığı İzmir'deki alanda çalışmalarını başlatıldığı ve 'yeni kongre binası' için gelinen noktayı düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı.

BİNADA SERGİLENECEK
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger öncülüğünde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Köşger heyecanlı olduklarını belirtti ve "Kurtuluş Savaşı hemen gerçekleştikten sonra Atatürk Cumhuriyeti ilan etmeden 17 Şubat 1923'de üzerinde bulunduğumuz alanda daha önce inşa edilmiş olan binada gerçek bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla gerçekleştireceği bilinci ile bu binada iktisat kongresini düzenledi. Burası iki parselden oluşuyor. 1979 yılında tam tescillenecek iken bina yıkılmış. Biz ilk parçanın ardından ikinci parçayı da tescilledik. Bunu müteakiben sizlere bilgisini sunmuş ve buranın arsasını Valilik bünyesine geçireceğimizi ve kongrenin 100'üncü yılına yetiştireceğimiz söylemiştik. Şimdi bu faaliyetin ikinci aşamasındayız. Buradaki arkeolojik sitin korunması ile ilgili çalışma sürüyor.

Bize verilen bilgiye göre içinde bulunduğumuz alan İzmir'in iç limanı. Önceki arkeolojik kazıyı yapan arkadaşlarımızın hedefi Osmanlı arkeolojik kazısı yapılması. Şu an binanın zemin ve temel görüntüleri ortaya çıkmış durumda. Arkadaşlarımız bu aşamanın ardından bir iki açıdan sondaj yapacaklar. Başka daha eski tarihi bulgu olabilir mi diye kazılar yapılacak. Bu kazılarda eğer daha ciddi geçmiş tarihli bulgu belge ele geçerse kazı sahası ilerletilecek. Dolgu alanı olduğunu yüzde yüze yakın tespit edilmiş durumda. Biz daha ileriye dönük tarihi kalıntıya rastlanmayacağını söylüyor arkadaşlarımız. Binanın bir yandan mimarı projesi de tamamlanıyor. Umarız ki yakın süreçte binanın ihalesini yapıp kongrenin 100'üncü yılında uluslararası bir İktisat Kongresi'ni gerçekleştireceğiz. Kazıdan çıkan parçaları da yapacağımız binada sergi alanları düzenleyip bunları sergileyeceğiz" dedi.

BU SADECE KONGRE İÇİN SORUN DEĞİL
İzmir'de yaşanan koku ve trafik sorunun gerçekleştirilecek kongre için bir prestij kaybı olup olmayacağı yönündeki soruya ve bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmayacağına yanıt veren Köşger, "Bunlar İzmir'in genel bir problemi bizimle ilgili değil. Yerel yönetimlerin çözmesi gereken konular. Biz İzmir'i turizm kenti yapacağız 12 aya yayacağız ve turizm kenti yapacağız diyoruz... Ancak bu turizm için gelen yabancı turistler için bu iki konuda bir sorun. Sadece kongre yapımında bir sorun değil" ifadelerini kullandı.

İLK TOPLANTIDA GÜNDEME GELECEK
Mithatpaşa Caddesi'nin tek yön yapılması yönündeki soruya da yanıt veren Köşger, "Dün bölgedeki dükkanları gezdik. Caddede yaşanan trafiği de gezdik.İlk UKOME  toplantısında tekrar gündeme getireceğiz" diye konuştu.