GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Haziran 2023 Perşembe 11:05

İzmir Çevre Kurulu'ndan 'katı atık tesisi' kararları... 2 evet, 1 ret!

İzmir Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kuzeyinde faaliyete geçirmediği planladığı katı atık tesisleri ile ilgili kararını açıkladı. Kurul iki tesise onay verirken bir tesisin başvurusunu geri çevirdi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, başkanlığında toplanan İl Mahalli Çevre Kurulu, yapılan başvuruları karara bağladı.

Açıklanan kurul kararlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi açısından kritik açıdan önemli projeler de yer alıyor. Büyükşehir’in Menemen, Aliağa ilçelerinde hayata geçirmek istediği katı atık yönetim tesisleri ile ilgili yaptığı başvuruları karara bağlandı.

İL TARIMDAN ŞERH
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen Çaltı ilçesinde 270 parselde inşa etmeyi planladığı Kuzey-2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin (Mekanik-Biyolojik İşlemler, Ek Yakıt Hazırlama, Termal Prosesler ve II. Sınıf Düzenli Depolama ve Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi) yer seçimi oy çokluğu ile kabul edildi.

İl Tarım Orman Müdürlüğü temsilcisi Oktay Darcan’ın karara şerh düştüğü görüldü. Şerh yazısında bölgenin 4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında olduğu belirtilerek alternatif alanların aranması önerildi.

SİT ENGELİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aliağa Bozköy Mahallesi sınırlarında inşa etmeyi planladığı Bozköy Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin projesini ise bölgenin SİT alanı olmasından dolayı geri çekti.

HATUNDERE ONAYI
Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hayata geçirmek istediği Hatundere Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ne ise kurul oy birliği ile onay verdi.

KURUL’DAN RET
İl Mahalli Çevre Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de inşa etmeyi tesislerden biri olan planlanan Yanık Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin yer seçimi ise kuruldan geçemedi. Karara İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisi şerh düşerken şerh yazısında kentin yeni atık tesislerine ihtiyacı olduğu vurgulanarak izin verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Alınan kararlar şu şekilde:

 1- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 08.03.2023 tarihli yazısı ile bildirilen Menemen İlçesi Çaltı Mah. sınırları içerisinde 270 parselde yapılması planlanan Kuzey-2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin (Mekanik-Biyolojik İşlemler, Ek Yakıt Hazırlama, Termal Prosesler ve II. Sınıf Düzenli Depolama ve Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi) yer seçimi uygunluğu görüşülmüş olup, uygun olduğuna oy çokluğu ile,

2- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 17.03.2023 tarihli yazısı ile bildirilen Aliağa İlçesi Bozköy Mah. sınırları içerisinde 1687 ve 1515 parsellerde yapılması planlanan Bozköy Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin (Mekanik-Biyolojik İşlemler, Ek Yakıt Hazırlama, Termal Prosesler ve II. Sınıf Düzenli Depolama ve Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi) yer seçimi uygunluğu görüşülmüş olup, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca, sit alanına ilişkin durum söz konusu olduğundan başvuru geri çekilmiştir.

3- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 19.04.2023 tarihli yazısı ile bildirilen Menemen İlçesi Hatundere Mah. sınırları içerisinde 151 ada 1 parselde yapılması planlanan Hatundere Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin (Mekanik-Biyolojik İşlemler, Ek Yakıt Hazırlama, Termal Prosesler ve II. Sınıf Düzenli Depolama ve Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi) yer seçimi uygunluğu görüşülmüş olup, uygun olduğuna oy birliği ile,

4- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 19.04.2023 tarihli yazısı ile bildirilen Menemen İlçesi Yanık Mah. sınırları içerisinde 148 ada 1 parsel ve 147 ada 1 parselde yapılması planlanan Yanık Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin (Mekanik-Biyolojik İşlemler, Ek Yakıt Hazırlama, Termal Prosesler ve II. Sınıf Düzenli Depolama ve Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi) yer seçimi uygunluğu görüşülmüş olup, uygun olmadığına oy çokluğu ile,

5- USS Geri Dönüşüm A.Ş.nin 17.04.2023 tarihli yazısı ile bildirilen Tire İlçesi Yeni Mah. sınırları içerisinde 399 ada 389 parselde yapılması planlanan Atık Yakma Tesisi'nin yer seçimi uygunluğu görüşülmüş olup, uygun olduğuna oy çokluğu ile,