GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
3 Ekim 2024 Perşembe 11:15

Işıkkent'te büyük gerginlik!

Geçtiğimiz hafta İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışanların ayaklandığı, polislerin TOMA'larla nöbet tuttuğu iddialarını doğrulan İESOB Başkanı Yalçın Ata, "Kayıtdışı çalışan Suriyeliler ile vergisini ödeyen esnafımız rekabet edemez oldu, sinirler gerildi. Bir de uyuşturucu satanların rahatsızlığı tavan yapınca, olanlar oldu. Polis, olası bir olaya karşı önlem aldı. Uyuşturucu satan 12 kişi yakalandı, bunlardan 9'u Suriyeli idi" dedi

EGEDESONSÖZ - İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İEOSB) Başkanı Yalçın Ata, SONSÖZ TV'de, geçtiğimiz hafta Ayakkabıcılar Sitesi'nde yaşanan gerilimle ve kayıtdışı çalışanlarla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Başkan Ata, sitede isyana yol açan sorunun temelinde uyuşturucu satanların yarattığı sıkıntının yanı sıra kayıtdışı çalışanlarla bizim esnafımız arasındaki haksız rekabetin yattığını söyledi.

İLGİLİ KURUMLARA KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARI BİLDİRDİK
İEOSB yönetimine geldikleri günden beri kayıt dışı çalışanlara yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Ata, şu bilgileri aktardı:

"Gömlekçilerden örnek vereyim. Çeşitli mahallelerde gömlek imalatı yapan Suriyeliler olduğu ortaya çıktı. Ayakkabıcılık sektöründe de varlar. Bunu hem Vergi Dairesi Başkanlığı’na, hem SGK İzmir İl Müdürlüğü’ne ilettim. İki aydır İzmir’de kaçak çalışan hangi esnaf varsa, tepesindeyiz. İki aydır ekipler tarafından sürekli denetlemeler yapılıyor, yaptırımlar uygulanıyor. Vergisini ödeyen, sigortalı işçi çalıştıran esnafımızla hiçbir problemimiz yok. Bizim problemimiz kayıtdışıyla… Adam gelmiş Suriye’den kaçak çalışıyor, yanındaki komşusu vergisini ödüyor, yanında 5 adam çalıştırıyor, onların sigortalarını ödüyor. Odaya kaydını yaptırmış, odaya aidat ödüyor. Bu durumda tüm vecibelerini yerine getiren esnafımızın, kaçak çalışanla rekabet etme şansı kalır mı? Elbette kalmıyor. Biz de Esnaf Birliği olarak iki ekip çıkarıyoruz ve denetlemeler yapıyoruz. Kaçak çalışanları tespit ediyoruz, odaya kayıt yaptırması için bir aylık süre tanıyoruz. Eğer kayıt yaptırmazsa, kayıt dışı çalışmakta ısrar ederse, ilgili mercilere durumu iletiyoruz ve gereği yapılıyor. Ben bu makamda olduğum sürece kayıtdışı ile sonuna kadar mücadele edeceğim."

O BÖLGE, UYUŞTURUCU TİCARETİNİN OLDUĞU YERLERDEN BİRİ
İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çok sayıda sitenin de bulunduğuna dikkat çeken Birlik Başkanı Yalçın Ata, geçen hafta bölgede büyük çapta bir ayaklanma olduğunu, TOMA'larla gelen polislerin nöbet tuttuğunu doğruladı. Başkan Ata, uyuşturucu işinin altından da Suriyelilerin çıktığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlar, eylem için yetkili mercilerden izin almaya çalıştılar ancak izin alınamadığı için eylem yapılamadı. Herkes burnundan soluyordu. Bu stresin altında ne var, anlatmak isterim. Ayakkabıcılar Sitesi’nde kayıtdışı çalışan çok insan var.  Kendi esnafımız haklı olarak isyan ediyor. İzmir İl Emniyet Müdürümüzü ziyaret ettik, bu sorunu anlattık. O bölgede kamyoncular da var. Uyuşturucu satışı o bölgede had safhada. Uyuşturucularla mücadele ve esnafımızın kayıt dışı çalışanlara isyanı varken, TOMA’lar geldi, polisler nöbet tuttu. Sonuçta 12 kişi uyuşturucu satma suçundan yakalandı. Bunların 9’u Suriye uyrukluydu. Ayakkabıcılar Sitesi, çok büyük bir alan. 7-8 site var, dökümcüler, kamyoncular, dönüşüm gibi. Şehir dışından gelen kamyonların uğrak yeri, gece de kalıyorlar. Çalışan arkadaşlarımıza uyuşturucu satmaya kalkıyorlar. Bu büyük bir rahatsızlık yarattı. İzmir’deki en büyük uyuşturucu işinin olduğu yerlerden biridir orası. TOMA’lar iki hafta orada kaldı. Şimdi sular biraz olsun duruldu ama tekrar ortaya çıkmayacaklarının garantisi yok."